dinsdag 11 februari 2020

Lentekriebels: Bloembollen

Voorbodes van het voorjaarHoewel het nog behoorlijk koud en guur buiten is, worden de dagen toch al weer langer. De winter loopt langzaam ten einde en ik verheug me al op de aankomende lente. Terwijl de bomen en struiken nog kaal zijn, komen buiten de eerste bloembollen al tevoorschijn en zorgen voor lentekriebels! Haal het voorjaar alvast in huis met deze 4 deco ideeën met bolbloemen.

Lentebloeiers

Bloembollen horen gewoon bij de lente! In de plantsoenen en tuinen komen de eerste plantjes al uit en met wat zonnestralen zullen ze snel groeien en bloeien. Wat kleur en vrolijkheid in het winterse landschap. De belofte van de lente, weldra wordt alles weer groen! Ook thuis kun je alle kanten op met bolbloemen, zowel binnen als buiten fleuren ze de boel op.

Soorten bloembollen

Er zijn allerlei soorten bolgewassen. Kenmerkend is dat ze allemaal uit een bol groeien. Sommige bollen zijn eetbaar, bijvoorbeeld de ui en knoflook. De meeste bloembollen worden echter decoratief gebruikt, omdat ze prachtige bloemen hebben met mooie kleuren en lekker ruiken. 

Bekende bolbloemen zijn:
  • Narcis
  • Hyacinth
  • Blauwe druifje (Muscari)
  • Crocus
  • Tulp
  • Sierui (Allium)

Decoratie met bloembollen

Wil jij ook genieten van de lentekriebels? Hier vind je vier ideeën om binnen een handomdraai je huis of tuin op te vrolijken. Klik op de link onder de foto voor een uitgebreide beschrijving.
Je koopt de planten of snijbloemen bij de bloemist of tuincentrum, ze zijn nu overal volop verkrijgbaar. Haal ze gauw in huis en ga aan de slag!

1. In een potje of schaalEen potje met bloembolletjes in een leuke sierpot is gauw neergezet. Staat super leuk op tafel, op de vensterbank of op de tuintafel. Een klein potje neemt weinig plaats in, dus past eigenlijk overal wel.  Heb je wat meer ruimte? Kies dan voor een grotere bak of schaal gevuld met bollen, eventueel meerdere soorten. Deze kun je zelf samenstellen, maar zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar. 
Om het nog decoratiever te maken, combineer je een plantenpotje met andere accessoires op een mooi dienblad of schaal en maak je eigen arrangement.


2. Als boeket


Veel bolbloemen zijn ook als snijbloemen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan tulpen, hyacinten en narcissen. Een mooi voorjaarsboeket fleurt je huis pas echt op. Er zijn zo veel mogelijkheden. Ga je voor een vrolijk bont gemengd boeket? Of toch liever een chique boeket van één bloemsoort? Voorjaarsbloemen laten zich ook goed combineren met takjes en sprieterig groen, zoals Brem/bosbes, berkentakjes of katjes. 

Verzorging van een boeket bolbloemen

Tulpen, narcissen, hyacinten en andere snijbloemen van bollen staan het liefst in koud water, zonder snijbloemenvoedsel. Anders zijn ze veel te snel uitgebloeid. Houd er rekening mee dat de stelen in de vaas nog wat doorgroeien. Vooral tulpen willen nog wel eens doorschieten. 
Maak de vaas van te voren goed schoon met een drupje chloor. Zet het boeket in een klein laagje water, zodat de stelen nét onder water staan. Te veel water maakt de stelen snel snotterig en zorgt voor smet, wat de houdbaarheid niet ten goede komt. Vul de vaas wel regelmatig bij, want de bloemen drinken en het water verdampt. Anders komen de stengels droog te staan en worden ze slap. 

Tip: Narcissen geven een soort slijm af, dat giftig is voor andere snijbloemen. Zet Narcissen daarom liefst apart (met enkel Narcissen) in een vaas. Wil je ze toch combineren met andere bloemen, zet de stelen dan eerst 1 à 2 dagen apart in koud water, zodat het (meeste) slijm er uit is en verwerk ze daarna pas in een boeket.


3. In de tuinDoor voor de winter bloembollen te planten, geniet je rond deze tijd al van wat groen en even later ook vrolijke bloemen in je tuin. Terwijl de rest van de tuin nog winters kaal is, zorgen bloembollen al voor wat kleur en bloei.

De bollen plant je eenvoudig, je hoeft ze enkel in te graven op de gewenste plek. Bijvoorbeeld in een perkje of border in je tuin. Per soort vind je op de verpakking beschreven hoe diep ze begraven dienen te worden. Verder heb je er daarna geen omkijken meer na en rond februari zie je ze vanzelf uit de grond tevoorschijn komen.

Heb je geen volle aarde om bloembollen in te planten? Maak dan zelf een mooie plantenbak! Neem een bloembak (bijvoorbeeld van steigerhout) of gewoon een bloempot en vul die met potgrond om de bollen in te planten. Ook ideaal voor op het terras of op een balkon. Vergeet niet om regelmatig een scheutje water te geven als de pot beschut of overdekt staat.

De pot op mijn terras is gevuld met Allium (uienbollen) en Oude Wijfjes(Iphieon). De eerste sprieten zijn inmiddels al uitgekomen! Ook voor kinderen is het heel interessant (en leerzaam) om even bij de bloembollen te kijken en het groeiproces te volgen.


4. Een bloemstuk


Bloembollen zijn ideaal om in bloemstukken te verwerken. Niet alleen omdat het heel eenvoudig is om ze te plaatsen, maar zeker ook omdat ze véél langer houden dan snijbloemen. Bovendien hebben ze weinig verzorging nodig, waardoor je lang en zonder veel moeite van je bloemstuk kunt genieten.

Om een bol in een bloemstuk te gebruiken, haal je hem eerst (met wortels) uit de aarde. Je klopt de aarde er af en al te lang wortels kun je ook wat afknippen. Je kunt de bol nu zo in het bloemstuk steken, maar het staat wat mooier en afgewerkter als je de onderkant (met de wortelkluit) even in wat mos of stof wikkelt. Plakmos, tillandsia of vilt zijn hier ideaal voor. Even vast zetten met een draadje en dan is het klaar. Bevestig de bol met een kram of steek er een houten stokje in, wat je dan (op de juiste maat geknipt) in de steekschuim prikt. Lijmen kan ook.

De bloemen hebben hun voedsel in de bol. Water geven is niet of nauwelijks nodig. Je kunt de bol af en toe met een plantenspuit bevochtigen. Let wel op waar je het bloemstuk neerzet. In de volle zon, zeker achter glas (zoals bijvoorbeeld op de vensterbank) zullen de bollen eerder doen uitbloeien.

Maak een mooi bloemstuk voor als tafelstuk of zet het op je dressoir of vensterbank. Een bloemstuk met bloembollen kan ook gewoon buiten, leuk op de tuintafel. Je kunt er ook een grafstuk mee maken voor op het kerkhof.

Stronk met narcissen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten