donderdag 12 januari 2017

Geluksbrenger

Gelukssymbolen in een potje


Dit plantje met potje is de ultieme geluksbrenger, zeer symbolisch. Het is niet zo zeer decoratief bedoeld, hoewel het super schattig is en heel leuk om te geven of krijgen. Het staat overal wel leuk en het is net wat attenter dan alleen een gelukswens of kaartje.
  

Mijn zoontje kreeg dit plantje met pot met Nieuwjaar, als geluksbrenger voor het komende jaar. Het geheel is vol van gelukssymbolen. Dit gebruik is eigenlijk afkomstig uit Duitsland, maar tegenwoordig zijn deze gelukspotjes ook hier verkrijgbaar, vooral met/rond Nieuwjaar. Het is natuurlijk ook geschikt om op een ander moment te geven, wanneer je iemand geluk of succes wilt wensen, bijvoorbeeld voor examens. 

Gelukssymbolen

Het potje zelf is een geluksbig. Dit is een typisch Duits symbool voor geluk en voorspoed. In het Duits betekent "Schwein haben" dan ook geluk hebben, boffen met iets. Op het "Glücksschwein" staan ook nog het klavertje vier en een lieveheersbeestje, andere gelukssymbolen.
Het schoorsteenvegertje brengt ook geluk. Dit symbool stamt nog uit het verleden, toen de schoorsteenveger letterlijk er voor zorgde dat je huis niet afbrandde en dus voorspoed bracht. Hoewel niet ieder huis meer een kachel heeft, wordt dit symbool nog steeds gebruikt.
Het lieveheersbeestje is erg geliefd bij tuinders, omdat het schadelijke insecten, zoals bladluizen, eet. Als je een lieveheersbeestje in de tuin hebt, brengt dat dus geluk omdat je planten dan "veilig" zijn. Hierdoor is het lieveheersbeestje ook een gelukssymbool geworden. Ze zijn bovendien ook erg schattig en kinderen zijn er dol op.
In de pot staat een geluksklaver (Oxalis deppei). De plant lijkt op een klavertje vier, met zijn vier blaadjes per steel. Het is echter geen "echte" klaver. Bij de gewone klaver, die vaak tussen grassen groeit, komt een klavertje met vier blaadjes zeer zelden voor, meestal zitten er drie blaadjes aan een steeltje. Omdat deze zo bijzonder zijn, heeft iemand die een klavertje vier vind geluk en is het klavertje vier een gelukssymbool. De vier blaadjes staan voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk.    


Verzorging

De plant staat graag licht. De planten hoeven niet te veel water, dan worden de bladeren geel en de stengels te lang en zwaar en gaan hangen. De potgrond mag dus best een beetje uitdrogen, voordat de plant weer water krijgt. Geef vooral niet te veel water in één keer, beter af en toe een klein scheutje. Let er ook op dat er geen water in de pot achterblijft, waardoor de plant steeds in het water staat.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten