woensdag 12 oktober 2016

Herfst krans

Krans van kastanjes en beukennootjes


Deze zelfgemaakte krans geeft een echt herfstgevoel en staat leuk op tafel (of op een ander plekje). Het is niet moeilijk om deze krans te maken, maar het is wel best veel werk om alles netjes te passen en lijmen, maar eenmaal klaar, heb je er ook heel lang plezier van!

Beschrijving

De krans is gemaakt met kastanjes en beukennootjes schilletjes, daardoor krijgt hij meteen een echte herfstuitstraling. De grote, ronde kastanjes en de grillige beukennootjesschillen geven een mooi contrast in vormen. Doordat er maar twee soorten materialen gebruikt zijn, blijft het geheel toch heel basic en strak. Ook het gebruik van natuurlijke, onbewerkte materialen past hier goed bij. Het kan echter ook heel mooi zijn om de krans naderhand een kleurtje te geven met spuitverf. Zilverkleurig zou de krans ook heel goed uit zien!
Het is natuurlijk ook mogelijk om andere materialen te gebruiken of om de krans met maar één soort te maken. Een krans met alleen kastanjes ziet er heel eenvoudig en super strak uit. Het is dan wel aan te raden om de krans eerst te bekleden/bedekken (met stof, mos of door deze gewoon donker te spuiten), zodat deze niet zichtbaar is door de naden. De kastanjes sluiten niet helemaal aan en openingen kunnen niet opgevuld worden (met andere materialen).
De krans kan "gewoon zo" neergelegd worden, maar staat ook goed op een schaal. Bijvoorbeeld op een bijpassend houten plateau of glazen taartschaal op voet. Het staat ook goed om de krans ergens op te hangen, in huis, voor het raam of aan de voordeur. De krans is echter best zwaar dus stevig vast maken is wel nodig. Op een standaard (met een spies) kan de krans ook mooi rechtop eer gezet worden, op een dressoir of voor het raam.

Gebruikte materialen

De krans is bekleedt met wilde kastanjes en beukennootjesschillen. Hier in de buurt staan genoeg kastanje- en beukenbomen in de plantsoentjes in de wijk. Het is leuk om zelf te verzamelen en de krans wordt zo bovendien niet erg duur. Laat de materialen goed drogen en zoek gave, onbeschadigde exemplaren. Natuurlijk is het ook mogelijk om andere materialen te gebruiken.
De basis voor de krans is een piepschuim ring. De ring moet tamelijk dun zijn, zodat er aan de binnenkant genoeg ruimte is om deze te bekleden.

WerkwijzeLijm de kastanjes met een lijmpistool op de piepschuim krans. Zorg dat de kastanjes mooi aansluiten, hiervoor kan het nodig zijn om een beetje te passen en proberen welke goed waar past. Let er ook op dat óf de navels allemaal zichtbaar zijn, óf zoals hier juist niet. Beetje lijm op de kastanje doen en dan op de goede plek even vasthouden, totdat deze stevig vast zit. Begin ergens centraal en werk links- of rechtsom naar binnen en buiten verder. Dan goed laten drogen en omdraaien om de andere kant verder op te vullen.
Het is ook mogelijk om maar een halve krans te maken. Als deze neergelegd wordt, is de onderkant toch minder zichtbaar en het scheelt werk en materiaal. De onderkant kan eventueel wel een beetje bedekt worden, zodat deze toch wat afgewerkt is (en de witte piepschuim niet meer zichtbaar).
Tot slot worden de spleetjes tussen de kastanjes aan beide kanten van de krans opgevuld met de beukennootjes. De beukennootjes kunnen weelderig geplaatst worden, vorm en grootte moet een beetje gepast worden. Gebruik zo min mogelijk lijm, zodat het wel stevig vast zit, maar de lijm niet uitloopt of lijm klodders zichtbaar worden. Voorkom lijmdraden of verwijder deze naderhand goed om dofheid en een spinnenweb effect te voorkomen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten