maandag 16 januari 2017

Hyacinten boomstam laagjes

De eerste bloembollen in huis


Dit bloemstuk met laagjes van boomstam schijfjes is een echte blikvanger op tafel! Het is eenvoudig, maar ziet er toch apart uit. Een modern bloemstuk, zonder verse (snij)bloemen!


Hoewel het deze week nog flink gesneeuwd heeft, worden de dagen langzaam toch al weer wat langer en kunnen we al uitkijken naar de lente. Dit bloemstuk met bloembollen brengt het voorjaar in huis! De hyacinten zijn mooi en ruiken bovendien erg lekker als ze bloeien (al houdt niet iedereen er van).

Beschrijving

Hoewel er wel verse materialen gebruikt zijn, is dit een bloemstuk zonder verse (snij)bloemen en daardoor is het lang houdbaar. De bloembollen staan lang en hebben weinig onderhoud nodig. Ze staan er nu al mooi bij en als ze langzaam openbloeien wordt het stuk steeds mooier.
Het stuk is opgebouwd uit/met laagjes van boomstam schijfjes, die op een standaard geplaatst zijn. Deze had ik nog van het adventsstuk (Advent 2016) wat ik onlangs maakte en kunnen prima opnieuw als basis gebruikt worden. Deze keer wordt de ruimte tussen de lagen niet helemaal opgevuld. Dat is praktisch niet mogelijk omdat de hyacinten tussen de lagen staan, maar het oogt ook luchtig en speels. De lagen worden zo extra benadrukt.
De fris groene en witte kleuren in combinatie met het hout maken het vrolijk en licht, maar toch ook neutraal. Natuurlijk zijn er ook andere kleuren en kleurcombinaties mogelijk. Hyacinten zijn in meerder kleuren verkrijgbaar (wit, roze en paars/blauw), maar andere bloembollen zoals narcissen of blauwe druifjes kunnen ook prima gebruikt worden.Gebruikte materialen


  • Metalen standaard (spies op voet)
  • Grote boomstam schijf als ondergrond
  • Kleine boomstam schijfjes om de laagjes mee te maken (3 stuks)
  • Hyacinten bollen (3 in een pot)
  • Tillandsia (grijs baardmos)
  • Versiering/accessoires: witte houten hartjes, Luffa vrucht (in plakjes gesneden), whithe washed beukennoot schilletjes, andere leuke accessoires kunnen natuurlijk ook prima
  • Pitriet: breed wit en smal groen
  • Wikkeldraad


Werkwijze

Eerst wordt de basis gemaakt: de boomstam schijven op de standaard. Zorg dat er gaatjes in de boomstam schijfjes zitten (boren indien nodig), zodat deze over de spies geschoven kunnen worden. Om de lagen te maken, wordt er op de gewenste hoogte wat wikkeldraad strak om de spies gedraaid, zodat dit goed stevig vast zit en er een verdikking ontstaat. Het volgende schijfje blijft hier dan op steken. In plaats van wikkeldraad kan overigens ook tape gebruikt worden.
Dan worden de laagjes gevuld met hyacinten. Hiervoor worden de hyacinten eerst los gemaakt en schoongespoeld. De wortels en het onderste deel van de bol wordt in tillandsia gewikkeld en vervolgens met wikkeldraad vastgezet. Op het bovenste schijfje wordt alleen een pluk tillandsia vastgezet.
Vervolgens worden de accessoires aangebracht. De houten hartjes, Luffa schijfjes en beukennoot schilletjes worden speels verdeeld en met het lijmpistool vastgelijmd.
Tot slot wordt het pitriet in bogen rond om de laagjes gewikkeld. Het pitriet kan onder de boomstam schijfjes of tussen het tillandsia worden geklemd of gestoken.


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten