donderdag 5 maart 2020

Raamhanger met takken

Decoratietak voor het raam



Wat decoratie voor het raam ziet er wel zo gezellig uit, zowel van binnen als van buiten. Deze decoratietak versiert meteen het hele raam. Het is een basis idee, je kunt er eindeloos mee variëren door andere takken te kiezen of er andere accessoires aan te hangen. Makkelijk om zelf te maken, hier lees je precies hoe!


Decoratie voor het raam

Onze keuken zit aan de voorkant van het huis, dus het keukenraam kijkt uit de op de straat. Ik vind het altijd gezellig om het raam te decoreren. Het ziet er niet alleen leuk uit als je naar buiten kijkt, maar ook als je thuis komt, ziet het er van buiten al uitnodigend en sfeervol uit.

Natuurlijk kun je iets op de vensterbank zetten, maar tenzij je iets hoogs plaatst, blijft er vaak veel van het raam vrij en lijkt het nog steeds kaal. Door iets op te hangen krijg je vrij makkelijk wat meer volume en bekleedt de decoratie al gauw het hele raam.


Decoratietak

Een stevige tak of bundel takken is de perfecte basis voor een raamdecoratie! De takken zelf zijn al decoratief en dienen daarbij als een soort frame waar je van alles aan kunt hangen. Bepaal zelf welke accessoires je gebruikt en kies kleuren en materialen die bij jouw inrichting of bij het seizoen passen.

Je kunt een dikke tak of stronk gebruiken of een takkenbos. Eventueel kun je ook geverfde takken, bijvoorbeeld witte, gebruiken. Deze kun je kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook makkelijk zelf verven met spuitverf. Heb je geen geschikte takken, gebruik dan een gewoon stok of buis. Deze bekleed je met wat stof of lint er omheen om hem af te werken.

Heb je eenmaal het takkenframe gemaakt, hoef je dit alleen nog maar te versieren. Door de accessoires regelmatig te wisselen en er wat anders aan te hangen, ziet het geheel er (met weinig moeite) steeds weer anders en nieuw uit.

Voorjaarstakken

Voor mijn decoratietak heb ik kronkeltakken van de kronkelhazelaar (Coryllus avellana 'Contorta') gebruikt. Deze horen echt bij het voorjaar en worden ook wel Paastakken genoemd. Andere soorten voorjaarstakken zijn Katjes, (kronkel)wilgentakken of Kersenbloesemtakken.

Natuurlijk zijn ook andere takken geschikt, zoals Berkentakjes, Mitsumata takken, Druivenhout of stevige boomtakken (bijvoorbeeld van de Catalpa). Sommige takken hebben speelse, grillige vormen, anders zijn rechter en ogen daardoor strakker. Een dikke tak of stronk kan prima alleen opgehangen worden, dunnere takjes worden beter gebundeld.

In de winkels is er genoeg keuze uit diverse voorjaarstakken of andere decoratieve takken. Wil je liever niks kopen, kijk dan eens in de tuinen! Misschien heb je zelf of een van je buren snoeiafval en kun je daar een paar takken van gebruiken. Of in de plantsoenen, daar wordt nu ook vol op gesnoeid.
Ik had het geluk dat een meneer die zijn hazelaar gesnoeid had, deze takken gratis uitdeelde. 




Hangdecoratie met takken zelf maken

Een versierde takkenhanger kun je heel eenvoudig zelf maken. Omdat je zelf de takken en de accessoires kiest, kun je deze decoratie in iedere stijl maken. Vrolijk, bont, naturel, strak, je kunt er alle kanten mee op. Ook kun je voor neutrale accessoires kiezen, zoals hartjes of vogelhuisjes of je past deze aan het seizoen aan.

Wat heb je nodig?

  • Een stevige tak of bosje takken
  • Touw
  • Accessoires om te versieren, bijvoorbeeld houten of metalen hartjes of bloemen, vlinders, vilt bloemen, vogels, mini vogelhuisjes, stoffen of foam bloemen, schelpen, kralen, enz.  
Ik heb dik jute touw gebruikt. Dat past mooi bij het geheel met hout, wit en zilver en geeft een basic uitstraling. Natuurlijk kun je ook gekleurd touw of draad gebruiken. Wil je liever iets wat minder opvalt? Gebruik dan bouillondraad of vislijn. Deze is bijna onzichtbaar, waardoor de versiering lijkt te zweven. Ook leuk!

Qua accessoires kun je gebruiken wat je zelf leuk vind of wat je toevallig net voorhanden hebt. Een mix van verschillende materialen geeft het mooiste effect. Combineer bijvoorbeeld glad metaal met hout, riet en stof.

Aan de slag

Om de decoratie hanger te maken, ga je als volgt te werk:
  • Indien je meerdere losse takken hebt, maak je eerst een bundel. Je kunt hiervoor de takken in het midden bundelen, zodat aan beide kanten toppen zitten. Je kunt de bos echter ook aan beide uiteindes bundelen, zodat het een compacter geheel wordt. Indien nodig wikkel je nog wat touw om de hele bundel, zodat de bos niet al te grillig wordt en het geheel nog achter de gordijnen of jaloeziën past.
  • Heb je de bundel klaar of gebruik je een enkele tak, dan knoop je aan weerskanten het touw vast, dat dient om het geheel op te hangen. Meet hiervoor hoe lang het touw moet zijn, zodat de tak straks op de gewenste hoogte hangt. Houd bij het bepalen van de hoogte rekening er mee dat er ook nog wat aan komt te hangen. Iets boven het midden van het raam (1/3 ongeveer) is een goede hoogte.
  • Zorg dat het allemaal stevig vast zit, zodat het stabiel hangt.
  • Nu is het frame klaar en begin je met versieren. Dat is eigenlijk gewoon een kwestie van accessoires aan de takken hangen. Wil je de takken zelf ook versieren, kun je hier ook nog wat op lijmen. Maak de hangers met een touwtje aan de takken vast. Zorg voor een speelse verdeling en varieer in lengte. Hoe langer de hangers, hoe meer volume je krijgt.  
  • Later kun je de hangers makkelijk verwisselen voor andere en je hebt een heel "nieuwe" raamversiering.
  • Nu is de decoratie klaar om op te hangen.
TIP: Maak de overige decoratie bijpassend, zodat het hele raam een mooi geheel wordt. Laat wat van de takken of accessoires terugkomen. Stem de materialen en kleuren op elkaar af. Zo heb ik een houten schaal met glazen vazen, die op de vensterbank staat, gevuld met kronkeltakken. Past er goed bij en ziet er meteen sfeervol uit.



Meer inspiratie

Ik heb al eerder decoratieve takkenbundels gemaakt, om op te hangen of neer te leggen. Want je kunt zo'n versierde bos natuurlijk ook gewoon aan de muur hangen, bij de voordeur of op tafel leggen als bloemstuk.Wil je nog wat leuke ideeën opdoen? Kijk dan ook eens naar:


Takkenhanger ophangen

Om de hanger op te kunnen hangen, moet je een bevestiging maken. Dat kan een schroefhaakje zijn of een gewone schroef die je in de muur, het kozijn of plafond boort. Wil je liever niet boren? Gebruik dan plakhaken, bijvoorbeeld van Tesa. Deze zijn makkelijk te bevestigen (gewoon plakken of een schone ondergrond), kunnen op elke gewenste plaats en bijna elke ondergrond bevestigd worden en indien nodig heb je zo zo weer verwijderd. Let wel altijd even op de maximale belasting wat de haken aankunnen.
Als je een groot raam hebt, kun je één haak in het midden hangen. Of je hangt twee haken of om het gewicht meer te verdelen. Heb je zoals ik twee ramen, hang je er sowieso twee op (boven het midden van elk raam).   
Eenmaal gemaakt, kan deze bevestiging steeds weer opnieuw gebruikt worden om iets aan op te hangen. Een investering die loont dus!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten