vrijdag 16 september 2016

Gevouwen Aspidistra blad

Basis techniek


Het lange, brede en gladde blad van Aspidistra elatior, of Slagersplant is heel veelzijdig te gebruiken. Het blad kan natuurlijk in zijn lengte gebruikt worden, maar omdat het blad ook gevouwen kan worden, zijn er nog veel meer mogelijkheden. De gevouwen bladeren zijn een prima basis voor boeketten, zoals moderne blad boeketten of scepterboeketjes, of bloemstukken.

Aspidistra blad


Het blad is echt heel veelzijdig, je kunt er echt (letterlijk) alle kanten mee uit: In een boeket of bloemstuk kan het blad verticaal gebruikt worden, omhoog, of juist afhangend naar beneden. In een plat bloemstuk of grafstuk kan het blad ook heel goed "liggend" gebruikt worden, dus horizontaal. Bovendien is het gladde, brede blad ook erg geschikt voor de afwerking. Zo kan het om de stelen van een scepter boeket of bruidsboeket gewikkeld worden, om deze te bekleden of om steekschuim mee te bekleden, zodat deze bedekt is.
Ook gevouwen wordt het blad veel gebruikt: als vulling van een boeket of bloemstuk, als basis voor een klein (scepter) boeket of voor de afwerking van de rand van een bruidsboeket. Er zijn talloze manieren en varianten om het blad te vouwen, eventueel ingesneden. Ik laat hier een paar eenvoudige manieren zien hoe het blad gevouwen kan worden.

Gevouwen blad

De meest eenvoudige manier om een aspidistra blad te vouwen is natuurlijk om het gewoon een keer dubbel te vouwen en vast te zetten. Hierdoor ontstaat een brede, afgeronde bladlus.
Dit blad is geschikt als vulling van boeketten, rouwstukken of grotere bloemstukken. 


Werkwijze:

  • Neem het blad in de hand en vouw het dubbel (de punt naar de bladbasis, waar de steel in het blad overgaat)
  • Zet het blad vast met twee nietjes, of door een draadje onderlangs te wikkelen
  • Let op dat het blad niet plat gedrukt wordt, waardoor de vouwlijn een knik wordt. De ronding moet zichtbaar blijven, dit is mooier en zorgt tevens voor meer volume
  • Inspuiten met bladglans

Dubbel gevouwen blad

Het blad wat dubbel gevouwen is, ziet er wat verfijnder uit. Het is niet alleen decoratiever, maar ook wat compacter. Deze gebruik ik zelf eigenlijk het meeste.
Dit blad is geschikt voor kleine boeketjes of bloemstukjes, waarbij het blad niet zo zeer als vulling dient, maar ook echt onderdeel van het bloemstuk is (meer zichtbaar, dus ook decoratiever). Deze vorm is ook erg geschikt voor de afwerking van de rand (bruids)boeketjes.



Werkwijze:

  • Het blad weer dubbel vouwen in de helft, punt naar de blad aanzet (zie boven)
  • De punt nogmaals aar binnen vouwen, zodat deze aan een kant wat uitsteekt (zie foto) en goed vasthouden 
  • De steel vervolgens door het blad steken, hiervoor moet deze schuin aangesneden zijn, zodat er een scherpe punt aan zit, die er makkelijk door heen steekt, zonder het blad teveel te beschadigen. Eventueel kan er met de punt van een mesje een gaatje voor geprikt worden
  • De steel helemaal door trekken, tot het blad helemaal vast zit
  • Inspuiten met bladglans

Dubbel aspidistra blad

Wanneer er twee dubbel gevouwen aspidistra bladen samengevoegd worden, geeft dit een fijne basis. De bladeren zitten vast, beide gevouwen en vormen samen één geheel. Zonder hulpmiddel (elastiek of draad) blijft dit zitten/staan. Er kunnen heel makkelijk bloemen ingestoken worden, die dan meteen in het blad vast zitten. Ideaal wanneer er maar een paar bloemen verwerkt worden, die anders moeilijk compact bij elkaar blijven zitten.  Het blad is meteen rondom, zodat het ook afgewerkt is.
Dit vormt de ideale basis voor kleine mini-boeketjes, scepter boeketjes, maar ook om bloemen ín een glas of vaas te verwerken (de bloemen worden in het blad geklemd en het blad in de vaas, waardoor het geheel toch stevig staat).



Werkwijze:

  • Maak twee losse dubbel gevouwen aspidistra bladen (zie beschrijving boven)
  • Steek de steel van de ene, door het gat in het andere blad, parallel aan de steel van het blad zelf
  • Trek de steel helemaal door naar beneden, zodat beide bladkrullen samenvallen en goed stevig vast zitten
  • De stelen van bloemen kunnen in het gat van de bovenste gestoken worden en lopen dan vanzelf door de bladeren, parallel aan de stelen van het blad. Zorg dat de gaten iet te groot worden, anders blijft het niet meer stevig zitten. Gericht steken, stengels goed schoonmaken (geen blad, doorns enz) en natuurlijk iet té veel bloemen er in steken.

Mini boeketje

Het mini boeketje bovenaan is ook zo gemaakt: een basis van twee dubbel gevouwen aspidistra bladeren, waar de roos, Santini en Hypericum tak ingestoken zijn. Zo zit het geheel stevig vast en blijft het mooi staan.

  

2 opmerkingen:

  1. Altijd al willen eten hoe je dat doet. Goeie uitleg 👍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik had ook allang willen weten ,hoe jedat doet,zeergoedgedaan,dank u…

    BeantwoordenVerwijderen