zondag 25 september 2016

Herfst boeket

Warme herfstgloed


Ondanks het mooie en nog warme weer, ben ik al helemaal in herfststemming! Voor mijn schoonmoeder, die vorige week jarig was, maakte ik dan ook een mooi herfstboeket.

Herfst

Hoewel het overdag nog zomers was, met veel zon, breekt de herfst toch langzaam aan. De dagen worden al korter en in het bos beginnen de bladeren al te kleuren en vallen. Een gezellige en mooie tijd met kaarjes, pompoenen, vruchten of noten en bessen, allemaal typisch herfst...Prachtige warme kleuren: bruin, rood, oranje, geel... Ik heb er zin in!

Gebruikte materialen
  • Gele rozen ('Sphinx')
  • Donker rode (bordeaux) Santini (mini tros Chrysant)
  • Donker rode Hypericum
  • Appelblad (Gaulteria 'sallal')
  • Eikenblad, geverfd (Quercus rubra)

Geel en (donker) rood zijn echte warme herfstkleuren. De donkerrode santini's en hypericum geven het boeket een warme kleur. De besjes achtige hypericum past sowieso goed bij het herfstthema. Het donkerrode eikenblad past er niet alleen qua kleur goed bij, maar zorgt voor een echt herfstgevoel! Bij alle donkerrood steken de donkergele rozen mooi af, ze zorgen voor wat contrast en geven het boeket een "gouden" gloed. Het groene appelblad zorgt met zijn neutrale kleur en ronde blad voor wat rust, zodat het boeket meer diepte krijgt en de andere (grilligere) vormen en kleuren goed tot hun recht komen.


WerkwijzeHet is belangrijk om eerst de stelen schoon te maken: overtollig blad verwijderen en eventuele doorns of takjes. Dit boeket is vervolgens klassiek rondgebonden. De stelen liggen korenschoof, zodat het boeket mooi valt en de bloemen op hun plaats in het boeket blijven. Voor een gemengd bpoeket moeten alle bloemen (en groen) mooi gelijkmatig verdeeld worden. In dit boeket is de verdeling van de gele rozen het belangrijkste, omdat deze meteen in het oog springen.
De stelen zijn wat langer gelaten in het boeket, zodat het mooi wijd valt en het een volle bos wordt. Het boeket kan echter ook een stuk compacter en korter gebonden worden, in een halve bolvorm. Dan is het een echt biedermeierboeket.
Ingepakt in folie en met een feestelijke strik ziet het er meteen uit als een cadeau. Mijn schoonmoeder vond het gelukkig ook mooi, dus het boeket was geslaagd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten