vrijdag 13 januari 2017

Amaryllis bloemen

Amaryllis, hout en hartje


Rond de kerst begint het seizoen van de Amaryllis, een typische winterbloem. Deze open gebloeide bloemen staan met korte stengels in een glazen potje. Samen met het hout en wat accessoires een leuk en eenvoudig geheel voor op tafel!


De bloemen zaten eigenlijk aan een plant, maar de stengels waren helaas geknikt. Het zou natuurlijk zonde zijn om ze weg te gooien, dus heb ik ze afgeknipt en in een vaasje gezet, zodat we er nog even plezier van hebben.


Amaryllis (Hippeastrum)

Hoewel deze bloem bekend is als Amaryllis, heet deze eigenlijk Hippeastrum. Een Hippeastrum lijkt eigenlijk veel op een ├ęchte Amaryllis. De Amaryllis heeft geen holle steel (de Hippeastrum wel) en ook het aantal bloemen per stengel verschilt. De Amaryllis komt uit Afrika en de Hippeastrum uit Zuid-Amerika. De naam Amaryllis wordt echter het meest gebruikt voor de Hippeastrum.
Het is een echte winterbloem, die uit een bol groeit en rond de kersttijd het meest verkrijgbaar is. De plant heeft een typisch uiterlijk: een paar gladde, smalle bladeren onderlangs en een lange, gladde en holle stengel met grote knoppen, waar later groter stervormige bloemen uit bloeien. Ze worden verkocht als plant, met bol in een pot of als snijbloem. De snijbloemen hebben lange stelen, maar kunnen ook prima kort verwerkt worden. Omdat de stengels hol zijn, is het handig om er een stokje in te steken, wanneer deze lang blijven: door het gewicht van de open gebloeide bloemen, kunnen de stengels gauw knikken of breken.


Beschrijving

De bloemen zijn kort verwerkt in een glazen potje. Zo liggen de al open gebloeide bloemen mooi compact op de rand en vormen een bol van bloemen. Als er alleen zo'n vaasje met bloemen staat, lijkt het toch wat verloren. Door het glazen potje op het hout te plaatsen en te combineren met wat accessoires, wordt het meteen een geheel en maakt het meer uit.
De houten plak had ik nog en staat mooi op de witte tafel. Hout met wit vind ik een mooie combinatie, het staat ook mooi bij de witte bloemen. Het witte houten hartje met theelichtje past er goed bij en zorgt voor wat gezelligheid als het kaarsje brandt. De glaskraaltjes liggen speels er om heen, het lijken net waterdruppels. Overigens heb ik de glaskraaltje achteraf toch maar weer weggepakt, zodat het iets veiliger is voor mijn peuter. Eigenlijk is dit heel eenvoudig, maar mooi en de bloemen komen goed tot hun recht.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten