donderdag 5 januari 2017

Kalanchoë

Kerstboom er uit, plant(je) er in!


Nu de kerstboom uit de woonkamer is en alle andere kerstdecoratie weer opgeruimd, is het weer lekker rustig en overzichtelijk in huis... maar toch ook wel een beetje kaal. Een (klein) plantje zorgt dan toch voor wat gezelligheid en kleur.

Kerstversiering is altijd gezellig, voor en tijdens de kerst, maar ná de kerst word ik er altijd een beetje kriegel van. Kerst is voorbij, dus klaar er mee, opruimen! Tijd voor het nieuwe jaar, een nieuw begin en hoewel het deze week nog flink sneeuwde en vroor, toch stiekem al een beetje uitkijken naar het voorjaar, vooral als straks de eerste bloembolletjes uitkomen. Ineens lijkt de kamer met al die kerstversiering ook zo vol en druk... Als het allemaal is opgeruimd, is het weer heerlijk leeg, maar ineens ook wel een beetje kaal. Een (bloeiend) plantje neerzetten is een makkelijke manier om de woonkamer even snel wat op te fleuren.
Deze Kalanchoë kreeg ik van mijn moeder en ik ben er blij mee, want dat was precies wat ik nu nodig had hier in huis! Het is geen grote plant, maar staat leuk op tafel of ergens in een hoekje.

Kalanchoë 

De Kalanchoë (Kalanchoë Blossfeldiana groep) is een bekende, klassieke plant, die echter eigenlijk altijd nog helemaal "in" is en blijft. Vooral deze met witte bloemen vind ik zelf prima bij een moderne inrichting passen. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar in allerlei kleuren: wit, geel, oranje, rood, licht of donker roze. Ook zijn er verschillende maten: grote, brede planten die echte blikvangers zijn, of juist mini plantjes, voor een subtiel potje, bijvoorbeeld als onderdeel van een decoratieve schaal.

Deze plant is een bloeiende vetplant, wat je voelt aan de dikke, stevige bladeren. De plant is daarom makkelijk in verzorging en kan wel wat hebben. Hoewel het een eenmalige en geen vaste plant is, bloeit de Kalanchoë best lang en heb je er dus toch lang plezier van.
Decoratie

Een plantje heeft eigenlijk weinig meer nodig dan een leuke pot. Dat kan een eenvoudig, bijpassende pot zijn, die de plant goed uit laat komen, of juist een hele decoratieve pot die zelf in het oog springt. Bij deze plant heb ik gekozen voor een simpele witte pot met ribbels (Ikea). Het wit van de pot past goed bij de groene bladeren en witte bloemen en de eenvoudige pot laat de plant tot zijn recht komen.

Natuurlijk kan het zijn dat één zo'n plantje toch een beetje verloren staat, vooral op een grote tafel. Dan kunnen er twee of drie plantjes in potjes neergezet worden, in een groepje of in een strakke lijn (met wat ruimte er tussen). Kies dezelfde plantjes en potjes voor rust en om het meer één geheel te laten lijken, of kies verschillende kleuren, plantjes en potjes om juist wat spanning en afwisseling te creëren. Leuk op een lange tafel, dressoir of op de vensterbank!  
Een andere mogelijkheid om het geheel groter te laten lijken, is om de pot op een grotere ondergrond te plaatsen, zoals een mooi onderbord of schaal.

Verzorging

De Kalanchoë is een vetplant en heeft dus niet veel water nodig. Af en toe een klein beetje geven is dan ook beter dan ineens een flinke scheut. Van te veel water gaat de plant rotten en worden de bladeren grijs/zwart en zacht en vallen uiteindelijk af. Eventueel kan de plant wat worden bijgemest, liefst met plantenvoeding die speciaal voor vetplanten geschikt is.
De plant houdt van veel licht en verdraagt zelfs wat zon, kamertemperatuur is ideaal, maar wat kouder of warmer kan deze plant ook hebben. Verder heeft de plant nauwelijks onderhoud nodig, verpotten hoeft niet en ook de uitgebloeide bloemetjes kunnen blijven zitten.
Echt een sterke en makkelijke plant, waar je geen groene vingers voor nodig hebt, om hem mooi te houden!
Kijk voor meer informatie over deze plant ook eens op Kalanchoe.nl.Geen opmerkingen:

Een reactie posten