donderdag 2 februari 2017

Voorjaars boeket

Tulpen en takjes


Dit is een echt voorjaarsboeket met tulpen, takjes en katjes. Fris en vrolijk, mooi in een vaas voor thuis, of om cadeau te geven!


Tulpen zijn meestal vanaf de kerst verkrijgbaar, hoewel ik het dan persoonlijk nog wat vroeg vind. Ná de kerst beginnen bij mij al de lentekriebels en hoewel het nog even duurt voordat het écht lente is, haal je met een boeket tulpen wel al het voorjaar in huis.

Beschrijving

Dit boeket zorgt voor een echt lentegevoel, doordat er veel typische voorjaarsmaterialen in verwerkt zijn: de tulpen natuurlijk, maar ook de berkentakjes en katjes. Ook het zachte roze van de tulpen en berkentakjes past goed bij de lente.
Door het bladgroen wordt het een mooi vol en goed gevuld boeket. De takken maken het speels en juist wat wilder, minder stijf en compact.
De tulpen zijn de enigste bloemen in het boeket, wat enerzijds voor rust zorgt, omdat er al genoeg andere materialen samen gebonden zijn, maar anderzijds is het ook makkelijk, omdat tulpen nogal eens graag doorgroeien en dan ineens boven het boeket (en andere bloemen) uitsteken. Als dat gebeurt, is dat bij dit boeket niet zo erg, omdat de takjes dat compenseren en het verder niet opvalt. Natuurlijk kunnen tulpen wel met andere (voorjaars)bloemen gecombineerd worden, soms is het nodig om ze naderhand wat omlaag te trekken, zodat ze weer op één hoogte met de rest van het boeket staan.  Gebruikte materialen


  • Roze tulpen, 2 bossen (20st)
  • Katjes (Salix caprea)
  • Berkentakjes
  • Roze berkentakjes (geverfd)
  • Appelblad (Gaultheria sallal)

Werkwijze

Het boeket is rondgebonden en gemend. De bloemen en andere materialen worden dus gelijkmatig verdeeld over het hele boeket. Door het boeket korenschoof te binden, krijgt het boeket vorm en vallen de bloemen mooi (zelfs wanneer het bindtouw los geknipt wordt en het boeket zo in de vaas gezet wordt).


Verzorging

De meeste boeketten moeten in lauw-warm water gezet worden, vaak met snijbloemen voeding. Vooral bij Rozen en Hortensia (en andere bloemen met houtachtige stengels) is dit belangrijk om slap hangen te voorkomen en het boeket zo lag mogelijk mooi te houden.
Tulpen moeten echter, net zoals de meeste voorjaarsbloemen (zoals Hyacinthen, Narcissen, Anemonen en Ranonkels) op koud water gezet worden, zonder snijbloemen voeding. Anders zijn deze bloemen veel te snel uitgebloeid en/of schieten enorm omhoog. Ook is het belangrijk om maar weinig water in de vaas te doen, een bodempje zodat de uiteindes van de stelen net onder water staan. De vaas moet dan wel regelmatig bijgevuld worden! Het boeket kan beter niet te warm staan, dus naast de verwarming of in de volle zon. Zo heb je langer plezier van het boeket.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten