vrijdag 10 februari 2017

Carnaval decoratie

Paraplu en ballonnen


Het is leuk om in de carnavalstijd het huis te versieren met wat decoratie om alvast een beetje in de stemming te komen voor de dolle dagen. Deze decoratie is helemaal in de carnavalssfeer door de kleuren, de ballonnen en slingers. Het ziet heel vrolijk en gezellig uit en staat hier mooi op de vensterbank, hoewel het ook leuk in de kamer (op een dressoir bijvoorbeeld) zou staan.


Aangezien ik al een carnavalskrans (zie Carnavalskrans) aan het raam heb hangen, vond ik het leuk om nog wat meer decoratie met het carnavalsthema te maken. Het werd deze zuil met ballonnen en een parapluutje. De paraplu had ik toevallig nog en past er leuk bij, omdat het zo als een soort dak boven de ballonnen staat. Een zuil van alleen ballonnen was echter ook heel leuk geweest.
Achteraf bedacht ik me dat ik er eigenlijk twee had moeten maken, zodat er eentje aan elke kant van het raam kon staan, met de krans in het midden. Dan was het symmetrisch geweest en zag het net nog wat mooier uit.
Overigens kan dit idee natuurlijk ook prima gebruikt worden als feestdecoratie, zeker als er andere kleuren ballonnen gebruikt worden of bijvoorbeeld voor een geboorte met wit-roze of wit-blauwe ballonnen.

Beschrijving

De basis van deze "zuil" is een elektriciteitsbuis, die op een standaard met een spies staat. Deze standaarden zijn ook langer verkrijgbaar, zoals die wat ik gebruikt heb voor het bloemstuk met de boomstamlaagjes (Hyacinten-boomstam laagjes). Ik had nu echter alleen nog de kortere versie, dus heb ik de spies verlengd met de buis.
Door de kleuren rood, geel en groen krijgt dit stukje meteen een echt carnavalsgevoel. Natuurlijk kunnen ook andere kleuren prima gebruikt worden, de ballonnen en eventuele andere carnavalsaccessoires zorgen net zo goed voor een carnavalssfeer.

Gebruikte materialen


  • Metalen standaard (zie foto)
  • Elektriciteitsbuis (zo lang als de gewenste hoogte, bijv. +- 35cm)
  • Rood-geel-groene serpentines of andere slingers
  • Mini ballonnen (speciale decoratie ballonnen) rood geel en groen
  • Ballon pompje
  • Carnavalsparaplu  
  • Watervaste tape (gewoon plakband kan ook, de tape is iets steviger)
  • Touw (of krullint)


WerkwijzeAls eerste wordt de buis op de spies geplaatst en indien nodig wordt de buis opgevuld, bijvoorbeeld met tape, zodat deze goed stevig staat. Dan wordt het parapluutje opengeklapt en boven aan de buis bevestigd met de watervaste tape. Vervolgens wordt de buis, gedeeltelijk samen met de steel van de paraplu omwikkeld met serpentines, zodat deze helemaal bedekt zijn. 
Nu de basis klaar is, kunnen de ballonnen opgepompt worden. Dit gaat het beste met een ballon pompje. De ballonnen hoeven niet helemaal vol, zo groot als een tennisbal ongeveer, zodat ze mooi rond blijven. Als er evenveel rode als gele en groene ballonnen opgepompt zijn, kunnen deze één voor één aan het touw geknoopt worden. Er mag best wat ruimte (paar cm) tussen de ballonnen zitten. Het is het handigst om de ballonnen in een vaste volgorde te verdelen: rood, geel groen. Da wordt de ballonnenslinger boven aan de paraplu vast geknoopt en worden de ballonnen om de buis gewikkeld. Dit moet mooi compact worden, zodat de hele buis opgevuld is. Door gewoon te blijven wikkelen, worden de ballonnen vanzelf speels verdeeld. Het uiteinde kan om de buis worden geknoopt, zodat de slinger vast zit.
Tot slot worden nog enkele serpentines uitgerold en met een schaar op maat geknipt. De uiteindes kunnen met een schaar extra gekruld worden. De serpentines worden over de spaken van de paraplu en rondom de ballonnen gehangen voor een extra feestelijk effect.
Doordat de ballonnen compact rond de buis zitten, wordt het geheel niet te breed en past het makkelijk op de vensterbank.

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten