donderdag 29 januari 2015

Stronk met Narcissen

Stronk met Narcis bollen


Een mooie stronk of tak kan prima als basis voor een bloemstuk dienen. Met wat bloembolletjes en accessoires staat dit mooi op tafel of op een dressoir. Voor een echt lente gevoel!

Aangezien de bloembolletjes, zoals Narcissen, Hyacinthen en blauwe Druifjes, nu overal volop verkrijgbaar zijn, nodigt dit uit om het voorjaar alvast in huis te brengen. Dit bloemstuk is heel modern en strak, met als basis een stronk van druivenhout. Doordat er geen verse bloemen, maar bloembollen in verwerkt zijn, is het lang houdbaar. Als de Narcissen uitgebloeid zijn, kunnen ze altijd nog vervangen worden door nieuwe bolletjes, waardoor het nog wat langer mee kan.


Op een kleine schaal is een basis gemaakt met steekschuim en draad, zodat de stronk houvast heeft en stevig blijft liggen. Voor een natuurlijk effect is de hele ondergrond afgewerkt met groen mos. Dit groene mos staat mooi bij het hout, waardoor het bloemstuk heel natuurlijk en naturel wordt. De Narcissen bolletjes zijn uit het potje gehaald en gesplitst, daarna met mos omwikkeld en op/aan de stronk bevestigd met draad. Daarna zijn er nog wat decoratieve takjes en houtjes toegevoegd.


Dit bloemstuk is heel natuurlijk en strak. Er zijn alleen natuurlijke materialen, zoals hout en mos in hun oorspronkelijke kleuren gebruikt. Natuurlijk zou er nog wat meer "kunstmatige" decoratie kunnen worden toegevoegd, zoals gekleurde aluminium draad die om de stronk gewikkeld wordt, gekleurd pitriet of andere (gekleurde) decoratie (parels, bolletjes, vruchtjes enz.). Het geheel wordt dan wat meer gevuld en kleurrijker, terwijl het nu heel strak en natuurlijk blijft. Beide kan heel mooi zijn.
Het bloemstuk heeft geen of maar weinig water nodig, doordat de Narcissen hun vocht en voeding uit de bol halen. Door de warmte bloeien ze vanzelf open. Soms kan het nodig zijn om de bolletjes toch wat vochtig te houden, dit kan makkelijk door ze met een plantenspuit te besproeien.

In plaats van bloembollen kunnen er ook verse snijbloemen in dit bloemstuk gebruikt worden. Zuidewind lelies zouden bijvoorbeeld heel geschikt zijn, omdat deze gebogen en gekronkeld langs de stronk kunnen worden. Het makkelijkste is dan om op enkele plaatsen met water gevulde pipetjes aan de stronk te bevestigen, waar de stengels in gestoken kunnen worden. Wel regelmatig controleren en bijvullen!1 opmerking:

  1. Wow wat een prachtwerk, dat is echt een pronkstuk op tafel!!
    Fijn weekend,
    groetjes, Vanessa

    BeantwoordenVerwijderen