woensdag 30 april 2014

Moderne krans

Krans of ring met bloemen


Deze krans heeft een basis van pitriet en draad, met bloemen en vruchtjes er door. Doordat de basis zelfgemaakt is, kan deze makkelijk worden aangepast in de gewenste grootte of vorm. Een grote krans staat mooi op tafel, maar een kleinere variant staat ook leuk op de salontafel of op een bijzet tafeltje.

De basis is een frame van ijzerdraad en pitriet. Door het ijzerdraad eerst rond een cilinder te wikkelen, bijvoorbeeld een fles, ontstaan mooie gelijkmatige krullen. Door de dikte van de cilinder te kiezen, wordt de doorsnede van de ring bepaald. De doorsnede moet niet te groot zijn, omdat er anders te veel "vulling" in moet. Nadat de gekrulde draad in de gewenste vorm gebogen is, worden de uiteindes vastgemaakt. Vervolgens is het pitriet ook opgedraaid en tussen de ijzerdraad geklemd, zodat het een luchtig en speels geheel wordt. Ook zijn er een paar dunne takjes door het frame gevlochten.


De basis is nu klaar voor verdere decoratie. Bij deze krans zijn viltbloemen en decoratieve komkommer vruchtjes gebruikt, die tussen het frame geklemd zijn. Daarnaast zijn er verse bloemen gebruikt. De stengels van de bloemen zijn schuin afgesneden en vervolgens in een kunststof bloemenbuisje met dop gestoken. In deze buisjes past precies een stengel en wanneer deze door de elastiekdop gestoken wordt, lekt het buisje niet. De buisjes van te voren met water vullen en na een tijdje eventueel nog eens bijvullen. Deze buisjes zijn o.a. verkrijgbaar via webwinkels (bijvoorbeeld http://www.bloemschikwinkel.nl/diversen/bloemenflessen-steekbuizen.html), maar vaak kun je ze ook bij de bloemist krijgen. De buisjes vallen nauwelijks op, omdat ze doorzichtig zijn, maar kunnen ook worden bekleedt met sisal of mos om ze wat decoratiever te maken.In deze krans zijn kleine Calla's (Zantedeschia 'Crystal Blush') en Ornithogalum arabicum gebruikt. De stelen van de Calla's laten zich makkelijk buigen, omdat ze nogal flexibel zijn. Houtachtige stelen zoals rozen zijn hier niet geschikt voor, aangezien deze te snel breken of knikken. Gewone Zuidewindlelies (Ornithogalum thyrsoides) of de oranje variant (Ornithogalum dubium) zijn ook erg geschikt om gebogen te verwerken. Ook een tak van de Orchidee (bijvoorbeeld Dendrobium nobile) en Berengras (Xerophyllum tenax) kunnen mooi in en door de krans verwerkt worden. Eventueel kan de bloem met een (sier)ijzerdraadje vastgezet worden.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten