woensdag 16 april 2014

Lijmfiguren

Decoratie van lijmfiguren


Met een lijmpistool kun je heel makkelijk leuke figuurtjes maken van lijmdraden, deze zijn ontzettend leuk als decoratie accessoires. Lees gauw verder hoe je ze maakt!

In een eerder berichtje (Paasschaal) heb ik al even verwezen naar decoratie van zelfgemaakte lijmfiguren, waar ik nog meer over zou schrijven. In die Paasschaal waren die lijmfiguren ook verwerkt en ik wil er nu graag uitleggen hoe je ze zelf kunt maken...De lijmfiguren zijn leuk om te gebruiken als decoratie, niet alleen voor de Pasen. Je kunt ze veelzijdig gebruiken: op een schaal of krans, maar ook om tussen een plant te steken om die wat aan te kleden... Er zijn vele mogelijkheden. Wat het helemaal leuk maakt, is dat ze heel eenvoudig zelf te maken zijn! Bovendien kun je ze, als je ze eenmaal gemaakt hebt, bewaren en steeds weer hergebruiken!

Je hebt een lijmpistool met lijmpatronen nodig. Laat het lijmpistool opwarmen en leg een stukje aluminium folie klaar. Wanneer het lijmpistool warm is, knijp je voorzichtig de lijm er uit boven de folie, ondertussen gelijkmatige "lijnen" trekkend. Zo maak je de vormen. Zorg voor voldoende raakpunten, door de slierten elkaar te laten kruisen, zodat het stevig en een geheel wordt.
Je kunt er voor kiezen om willekeurige ronde bewegingen te maken, waardoor je abstracte figuren krijgt, maar je kunt ook figuurtjes maken zoals bloemen, hartjes of sterren. Let er wel steeds op om genoeg verbindingen / raakpunten te maken, voor de stevigheid.
Spuit de lijm zonder enige druk op de ondergrond, gewoon laten lopen en soepel bewegen dus. Vooral niet aandrukken, anders plakt vast!


  
Laat de figuren even afkoelen, zodat de lijm stolt. Nu kun je ze voorzichtig van de folie afhalen. De lijm is stevig aan elkaar geplakt, maar het geheel is toch elastisch en flexibel. Zo kun je de figuurtjes lichtjes buigen, waardoor je de folie makkelijk kunt verwijderen. Indien de folie toch wat plakt, kun je die eraf krabben.


De figuurtjes zijn nu klaar, maar zijn nog naturel in "lijmkleur": een beetje wit/doorzichtig. Dat is natuurlijk niet zo mooi... Ze worden leuker als je ze daarna met wat spuitverf in een leuk kleurtje spuit. Ik heb nu gekozen voor zilver, maar alle kleuren zijn leuk (goud of juist "felle" kleuren, afhankelijk de kleuren van waar de decoratie op/bij komt). Leg de figuurtjes weer op een krant en spuit eerst de ene kant, even laten drogen, omdraaien en de andere kant spuiten. De spuitverf is snel drogend, dus het hoeft niet lang te duren... Dan zijn ze klaar voor gebruik!  


Voorbeelden van decoratie met lijmfiguren:Geen opmerkingen:

Een reactie posten