vrijdag 25 april 2014

Cadeau corsages

Corsages als cadeauversiering


Een cadeautje ziet er net wat leuker uit als het mooi ingepakt en versierd is. Een cadeaucorsage is daar perfect voor: leuk om te geven én om te krijgen!


Wanneer ik naar een verjaardag ga, neem ik natuurlijk altijd een kaartje en een cadeautje mee. Vaak is het "cadeau" echter een envelopje met geld of een cadeaubon, zodat de jarige daar zelf iets leuks mee kan doen. Dat is op zich natuurlijk geen probleem, aangezien de jarige er meestal heel blij mee is, maar ik vind het soms jammer dat je dan wel erg "weinig cadeau" hebt. Een simpel envelopje maakt natuurlijk niet zo veel uit als een groot cadeau! Natuurlijk kun je het extra leuk inpakken, met veel strikken en extra folie, maar een leuk alternatief om een simpel pakje of envelop te versieren zijn cadeau corsages!

Een cadeau corsage is eigenlijk een gewone corsage, alleen soms wat groter en uitgebreider en wordt met een lint of strikje op of om het cadeau (of de envelop) gebonden. Het leuke is dat er voor een corsage maar een paar bloemen, wat kleine plukjes groen en wat blaadjes nodig zijn. Verder kunnen allerlei restje stof, lint, kraaltjes, pareltjes en draad gebruikt worden die je toevallig nog hebt liggen. Ook in de tuin of buiten kunnen vaak veel materialen gevonden worden, die in de corsage verwerkt kunnen worden.


Deze corsage is een "klassieke" draadcorsage. Dat wil zeggen dat de bloemen, blaadjes en overige materialen allemaal op draad gezet zijn en vervolgens samengebonden tot een corsage. Hierbij wordt er meestal een hoofdbloem, in dit geval de roos, gekozen, waar de rest omheen verwerkt wordt. Deze corsages zijn eigenlijk een soort mini-boeketjes. De draden worden afgebonden met caoutchouc, dit is een soort rubberen lint om corsages mee af te binden. Daarna wordt het steeltje mooi opgekruld in een sierkrul. Met een lint is de corsage vervolgens op de envelop bevestigd.

In deze corsage zijn de volgende materialen verwerkt:
  • Roos
  • Distel bloemkop (Eryngium planum, Framboosdistel)
  • Buxus groen (Buxus sempervirens)
  • Asparagus groen (Asparagus setaceus)
  • Klimop blad (Hedera helix)
  • Varenblad (Nephrolepis exaltata)
  • Strookje witte vezeldoek
  • Zilverkleurig "lijmfiguur"
  • Parels




Deze tweede corsage is met een andere techniek gemaakt: hierbij is de lijmtechniek gebruikt. Hiervoor wordt eerst een ondergrond gemaakt van draad, stof, lint of aan elkaar geplakte blaadjes. Bij deze corsage is een soort frame van zilveren sierdraad gemaakt. Hierdoor zijn dunne strookjes vezeldoek geweven, evenals een slinger van parels. Dit vormt de ondergrond. Daarna zijn er alle bloemknopje en plukjes groen op gelijmd. Om bloemen te kunnen lijmen wordt "koudlijm" gebruikt (Floral adhesive). Deze zorgt voor een goede hechting, zonder de bloemen te beschadigen. Doordat er hier gebruikt gemaakt wordt van een ondergrond, hebben dit type corsages geen vaste vorm, zoals de draadcorsages. Ze kunnen allerlei vormen en groottes aannemen, bijvoorbeeld langwerpig.


In deze corsage zijn de volgende materialen gebruikt:
  • Ranonkel
  • Distel bloemkop (Eryngium planum, Framboosdistel)
  • Asparagus groen (Asparagus setaceus)
Aan het frame zijn twee lusjes gemaakt om lint door te halen de de corsage zo op het cadeau te bevestigen. Platte bloemen, zoals de ranonkel zijn erg geschikt om te lijmen, omdat zij een groot hechtingsoppervlak hebben. De koudlijm kan behoorlijk aan de vingers (of tafel) plakken en in tegenstelling tot de lijm van het lijmpistool wordt deze niet hard, waardoor hij plakkerig en moeilijk te verwijderen blijft. Om het makkelijker weg te krijgen, kun je wat olie (bijvoorbeeld baby olie) op de huid (of tafel) smeren. Je veegt de lijm dan zo weg.


Met een lintje kan de corsage op het cadeau bevestigd worden. Een simpel pakje of envelop ziet er meteen een stuk feestelijker uit!


  





1 opmerking: