woensdag 11 juni 2014

Pioenenpracht

Prachtige Pioen Rozen


Bij deze tijd van het jaar horen natuurlijk Pioenrozen. In het Duits heten deze bloemen niet voor niets "Pfingst Rosen" (Pinkster Rozen), aangezien ze rond de Pinkstertijd volop en prachtig bloeien.
Zowel als snijbloemen (ze zijn nu overal verkrijgbaar), maar ook als tuinplant zijn ze bekend. In de tuin groeien ze uit tot grote, volle struiken, die nu in deze tijd in de bloei staan. Een lust voor het oog! 
Hoewel de naam Pioenroos anders doet vermoeden, is deze bloem geen echte roos. Ze hebben bijvoorbeeld geen stekels of doornen aan de stengels, een ander bladvorm en ook de bloem heeft een heel andere vorm en bouw. Wanneer ze pas geplukt of gesneden zijn, zijn het het nog compacte bolletjes, die openbloeien tot prachtige, volle bollen met vele bloemblaadjes.
Pioenrozen, met de Latijnse naam Paeonia lactiflora, zijn er in verschillende kleuren, maar de bekendste ("klassieke") kleuren zijn toch wel licht- en donker roze en wit.


Omdat de Pioenrozen zulke imposante bloemen worden, vind ik persoonlijk het mooiste om enkel Pioenrozen, eventueel met een beetje groen, in een vaas te zetten. Natuurlijk kunnen ze ook in een gemende boeket met andere soorten bloemen, maar wanneer de Pioenen open gaan, vallen andere bloemen snel in het niet. Door een boeket met alleen Pioenrozen te vullen, komen deze prachtige bloemen goed tot hun recht.
Wat de verzorging betreft, zijn Pioenrozen makkelijk: de stengels schuin aansnijden met een mesje en overtollig blad verwijderen (zodat geen blad in het water komt) en vervolgens op wat lauw-warm water met snijbloemenvoeding zetten.
  

     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten