maandag 25 februari 2019

4x Voorjaar decoratie in de tuin

Lentekriebels? Maak je tuin alvast gezellig!


De afgelopen dagen konden we echt genieten van het mooie weer. Heerlijk! Die zon en warmte zorgen voor de lentekriebels. Het is nu echt aangenaam om buiten te zijn. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, een terras of een balkon, overal is wel een knus zithoekje te maken. En met deze decoratie ideeën maak je het in een handomdraai echt gezellig. Gauw aan de slag en dan lekker in de zon zitten!

Na een donkere winter zijn de eerste zonnestralen zó lekker. Ik krijg er goede zin en veel energie van. Zeker als je wat beschut onder de overkapping zit, is het fijn buiten. De tuin is echter nog kaal, de planten moeten nog uitlopen, nog geen groen of bloei. Met deze vier ideeën voor voorjaarsdecoratie in de tuin maak je het buiten een stuk gezelliger. Zodat je het voorjaarsgevoel ook terug ziet als je om je heen kijkt, terwijl je lekker in het zonnetje zit.

Wanneer je buiten voor decoratie in dezelfde stijl als binnen kiest, wordt de tuin een verlengde van je woonkamer. Dat is helemaal leuk als je woonkamer, zoals bij ons, aan de tuin grenst. Openslaande tuindeuren zouden het helemaal afmaken, maar die hebben wij helaas niet.

1. Hang iets op



In bijna elke tuin bevindt zich wel een muurtje. Of het nou een buitenmuur van de buren is, of de muur van de berging of een tuinafscheiding. Zo'n kale muur ziet er niet echt gezellig uit, maar dat los je heel eenvoudig op door wat op te hangen. De muur wordt nu een echte blikvanger!
Ik heb een eenvoudige houten wilgenkrans en twee slingers met houtjes, stenen en schelpen opgehangen. Mooi naturel en fris ogend.

Ook onder de overkapping kun je eenvoudig wat decoratie ophangen, door stevige bamboestokjes tussen de profielen van de overkapping te klemmen. Hier kun je van alles aan hangen, mits het niet te zwaar is natuurlijk. Ik heb er nu verschillende hartjes aan opgehangen, die staan leuk bij de krans en hangers.

Wat kun je buiten ophangen?

Onder een overkapping kun je eigenlijk alles gebruiken, omdat de decoratie daar beschut hangt. Maar ook zonder overkapping kun je heel goed wat aan een tuinmuur hangen. Of aan een houten schutting. Je moet er dan wel rekening mee houden dat sommige materialen niet geschikt zijn (zoals stof of papier) en andere (zoals onbewerkt hout) eerder verweren. Of kies weersbestendige materialen, zoals kunststof of gelakt hout.

Je kunt allerlei decorartie ophangen, bijvoorbeeld:

  • Krans (naturel of versierd)
  • Slingers of kettingen (met hout, stenen, schelpen, kralen, enz.)
  • Bloempot met een plantje
  • Decoratieve voorwerpen, zoals vlinders, bloemen, zon
  • Keramische decoratie hanger
  • Tuinposter   


2. Bloembollen


Bij het ultieme voorjaarsgevoel horen bloembollen. Zo gauw de eerste crocussen en narcissen uit de grond komen, weet je dat de lente er aan komt. Bloembollen kunnen ook heel goed op tafel gezet worden. Narcissen, hyacinten, crocussen, tulpen, blauwe druifjes, bloembollen zijn nu overal verkrijgbaar.

Of je nu voor een grote, gemengde schaal kiest of een los potje, zo gauw de plantjes uitlopen en beginnen te bloeien geniet je al van wat kleur en vrolijkheid. Plant ze zelf in of ga voor makkelijk en koop ze kant en klaar. Het leuke is dat je ze daarna elke dag wat verder ziet openbloeien.


3. Tafeldecoratie



Ook buiten ziet de tafel er met wat decoratie meteen een stuk gezelliger uit. Een dienblad of schaal gevuld met accessoires of kaarsjes is makkelijk gemaakt en staat leuk.
Staat de decoratie bij jou niet droog? Geen probleem, een dienblad kun je eenvoudig oppakken, dus alleen met goed weer buiten zetten. Wil je het liever toch buiten laten staan, zorg er dan voor dat er een klein gaatje in de bodem zit, zodat het regenwater weg kan lopen.

Ik heb deze etagère gebruikt, die gevuld is met allerlei flesjes, potjes en glaasjes. Een vrolijke mix die is aangevuld met een paar glazen kralen, rozenblaadjes en een houten hart. Echt voorjaarsgevoel krijg ik van de lelietjes-der-dalen die ik speels in een aantal flesje heb gestoken. Lekker fris en bloeiend! Dit zijn overigens gewoon namaak bloemen. Die zijn niet alleen lang houdbaar, maar bloeien ook ongeacht welk weer het is.

Kijk voor meer voorbeelden ook eens naar: Lente etagèreEtagère met blauw.


4. Voorjaarstakken



In het voorjaar beginnen alle bomen en struiken weer uit te lopen. Langzaam wordt alles weer groen! Uitlopende takken of bloesemtakken horen bij de lente. Er zijn zo veel soorten: wilgentakken, kronkeltakken, kersenbloesem, katjes.
Koop een bosje in de winkel of verzamel ze zelf. Rond deze tijd wordt er veel gesnoeid en ligt er overal snoeiafval langs de weg. Daar kun je best een paar takjes van afknippen.
De takken zet je in een (hoge) vaas. Water hoeft niet, maar als je wilt dat de takken verder uitlopen of bloeien, zet je ze wel in het water. Of hang eens een bosje takken op, ook heel leuk!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten