Orchideeën - planten
Orchideeën zijn populaire bloemen, die zowel als plant als als snijbloem veel gezien en gebruikt worden. Ze zijn dan ook prachtig, met hun aparte en weelderige bloemen! Lees hier meer over deze speciale planten en hun verzorging.
Over de Orchidee
Orchideeënplanten zijn tegenwoordig zeer populair en op veel plaatsen verkrijgbaar. Ze zijn dan ook erg decoratief en passen met hun aparte bloemen en verschillende kleuren zowel in een klassiek interieur als in een strakke en moderne inrichting.
Hoewel de orchidee vaak gezien wordt als een tropische plant, zijn er tal van verschillende soorten, die (vroeger) verspreid over bijna de hele wereld voorkwamen, ook hier in West-Europa. Lees meer informatie over orchideeën en de verschillende soorten op http://nl.wikipedia.org/wiki/Orchidee%C3%ABnfamilie.
Orchideeën staan mooi afzonderlijk in een pot, maar ook een paar planten in een bak bij elkaar gezet ziet er goed uit. Ze kunnen eventueel versierd worden met pitriet, houtjes, takken of andere accessoires.
Verschillende soorten
De misschien wel bekendste orchidee is de Phalaenospis, tegenwoordig zie je ze in bijna alle winkels, zelfs supermarkten... Deze wordt ook wel 'Nachtvlinder orchidee' genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren: wit (wat erg strak staat), maar ook allerlei tinten roze, paars en geel.
Andere bekendere soorten zijn onder andere de Dendrobium, Cymbidium en Oncidium. De Dendrobium is zowel als snijbloem en als plant verkrijgbaar, in de kleuren wit, wit-groen en paars-roze. De Cymbidium met zijn rijk gevulde takken komt ook in verschillende kleuren voor, wit (met roze hart), groen (met donker rood hart), roze (met donker roze hart) en geel (met donker rood hart). Ook deze soort zie je als snijbloem en als plant. De Oncidium met zijn kleine, fijne gele bloemetjes komt voornamelijk als plant voor.
Wat minder bekende, maar zeker niet minder mooie soorten zijn de Vanda (met zijn prachtige, grote paarse bloemen), Paphiopedilum (Venusschoentje) en Miltonia (Viooltjes orchidee, zo genoemd vanwege de vorm van de bloemen).
Mijn Orchideeën
Witte Phalaenopsis:
Mini Phalaenopsis:
Paarse Phalaenopsis:
Miltonia:
Verzorging van Orchideeën
Orchideeën hebben graag veel licht, maar geen (of niet veel, geen felle) directe zon. Ook is het belangrijk dat de Orchidee niet te koud en vooral niet op de tocht staat.
Matig water geven, vooral niet in het water laten staan. Ze kunnen ook af en toe gedompeld worden, maar dan goed uit laten lekken, zodat er geen water in de pot blijft staan. In de rustperiode wat minder water geven.
Er is speciale mest/voeding voor Orchideeën verkrijgbaar. Deze is, in tegenstelling tot gewone (kamerplanten)voeding, specifiek afgestemd op de behoeften van de Orchidee. In de rustperiode geen extra voeding geven, alleen in (het begin van) de bloeiperiode.
Orchideeen hebben een bloei periode en een rustperiode. In de bloeiperiode worden er bloemknoppen gevormd, die tot bloei komen. Wanneer alle bloemen uitgebloeid zijn, komt de plant in de rustperiode terecht. In principe is de Orchidee een vaste plant, dat betekent dat hij steeds weer tot bloei komt, rust- en bloeiperiode wisselen elkaar voortdurend af. Het kan alleen even duren voordat een nieuwe bloeiperiode begint (normaal gesproken 1 tot 2 keer per jaar). Belangrijk is om de plant in de rustperiode ook echt "met rust te laten": niet te veel water geven en zeker geen voeding, anders komt hij niet meer in de bloei.
Kijk voor verdere verzorgingstips voor Orchideeën ook eens op deze sites:
Heel interessant Ellen, ik wist nog niet zo veel over de verzorging van de orchideeën. Jij hebt prachtige exemplaren!
BeantwoordenVerwijderenFijne dag, groetjes Vanessa
Dank je wel! Ik vind het ook heel veelzijdige planten die overal wel passen, er zijn ook zoveel mooie soorten, vooral ook de minder bekende... Wat de verzorging betreft zijn ze ook wel makkelijk: niet "te goed" verzorgen: niet te veel water en voeding geven, dan doen ze het het beste!!
VerwijderenGroetjes Ellen