dinsdag 13 mei 2014

Bruidsboeket

Bruidsboeketje met laagjes


Dit bruidsboeket oogt klassiek door de vorm en gebruikte bloemen, maar toch ook modern doordat de bloemen in laagjes en ringen verwerkt zijn.

Hett bruidsboeket is op een bridy (houder) gemaakt. Een klein bruidsboeketje kan trouwens ook heel leuk staan voor bruidsmeisjes, communicantjes of voor een (eindexamen)gala. Meestal wordt dan wel een iets kleinere, fijnere versie gemaakt.

Dit bruidsboeket maakte ik een paar jaar geleden... Komende maanden, in het voorjaar en zomer, is een populaire tijd voor bruiloften, al heeft eigenlijk ieder seizoen wel iets romantisch om te trouwen!


Dit bruidsboeket is op een bridy gestoken. Dat is een houder met steekschuim, lijkt een beetje op een microfoon. Bridy's zijn er in allerlei maten en soorten (bijvoorbeeld recht of met een knikje erin, waardoor het boeketje iets gekanteld wordt). Het voordeel van het gebruik van een bridy is dat de bloemen in steekschuim gestoken worden, waardoor ze niet alleen langer houdbaar zijn, maar bovendien ook "omlaag" gestoken kunnen worden, zodat bruidsboeketten met afhangende stelen, zoals de klassieke waterval bruidsboeketten, gemaakt kunnen worden. De bridy heeft tevens een (kunststof) handvat, wat prettig in de hand ligt om het boeket vast te houden.

Andere technieken voor een bruidsboeket zijn het handgebonden boeket en de draadtechniek. 
Het handgebonden boeket is een "gewoon" boeket waarbij de stelen, afgewerkt met lint of stof, vastgehouden worden. De stelen worden meestal strak bijeen geboden, zodat er een soort scepter ontstaat. Handgebonden bruidsboeketten zijn meestal ronde (biedermeier) boeketjes, afhangende bloemen zijn niet mogelijk omdat de stelen dan zouden knikken of breken.
Een bruidsboeket met draadtechniek heeft hetzelfde principe als een corsage: alle bloemen worden op draad gezet en in plaats van de stelen worden de draden samen gebonden/gedraaid. Voordeel hiervan is dat bloemen precies gerangschikt kunnen worden en in gewenste vormen gebogen. Vooral voor afhangende waterval boeketten is deze techniek geschikt. Door het gebruik van de draden ontstaat er een dunne handgreep van samen gedraaide draad, die met caoutchouc en eventueel met lint wordt afgewerkt.

Soms worden technieken ook gecombineerd. Lijmtechniek, waarbij losse bloemen is het bruidsboeket worden gelijmd, wordt ook veel met bovenstaande technieken gecombineerd. Vaak om wat accenten, bijvoorbeeld een paar bloemen van de orchidee, toe te voegen.


Dit bruidsboeket heeft een klassieke bolvorm (biedermeier), maar is in laagjes opgebouwd, waardoor het toch een wat strakkere en modernere uitstraling heeft. Onderlangs is een rand van Ruscus blad (Ruscus hypophyllum) en Asparagus (Asparagus setaceus) gemaakt. Vervolgens is het boeketje opgebouwd uit lagen Gipskruid (Gypsophila paniculata), Roosjes (Rosa 'Escimo') en Orchideeën (Dendrobium nobile). De fijne bloemetjes van het Gipskruid vormen een mooi contrast met de grote, ronde vormen van de roosjes en de orchideeën. Daarbij is er nog een dun snoer van zilveren wikkeldraad met pareltjes aangebracht, voor wat extra versiering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten