donderdag 22 december 2016

Kerstbol

Grote kerstbol (met slinger)

 

Deze bol van takjes en draad is helemaal in kerstsfeer versierd, met kerstballetjes, sterren en zijden orchidee├źn bloemen en kan op allerlei manieren geplaatst worden: op een vaas of standaard op tafel, of opgehangen voor het raam. 

Deze kerstversiering komt nog uit de tijd dat er hier in huis groene decoratie en accessoires stonden. Ik heb hem dit jaar dan ook niet meer neergezet, maar eigenlijk blijft hij leuk. Het idee kan natuurlijk ook met andere kleuren of andere materialen nagemaakt worden, zodat hij in elk interieur wel past. Oorspronkelijk maakte ik de bol als raamhanger, met een slinger van sierbonen er aan. Dat zag heel leuk uit, maar toen ik het jaar daarna iets anders voor het raam hing, heb ik die slinger er af gehaald en hem zo op tafel gezet, ook leuk.Beschrijving


basis voor dit stuk is een zwarte bol, gemaakt van draad en takjes. Deze zijn zo kant en klaar in de winkel verkrijgbaar, in allerlei maten en kleuren. De bol zelf is versierd met allerlei kerstmaterialen en bloemen. Dit is heel makkelijk te maken, omdat alles er op gelijmd is met een lijmpistool. Netjes werken en een mooie verdeling is het enige wat belangrijk is voor een mooi resultaat. Voor de hanger heb ik onderaan een sliert gemaakt van met spuitverf zilver gespoten sierbonen, waar kerstballetjes tussen gelijmd zijn. De slinger is later verwijderd, zodat de bol op een vaas kan liggen. De zwarte, kunststof vaas (Ikea) past qua kleur goed bij de ondergrond van de zwarte bol en de taps uitlopende vorm sluit goed bij de bolvorm aan, waardoor het echt een geheel vormt.


Gebruikte materialen


Voor de bol zelf:
  • Zwarte bol van draad en takjes
  • Groene mini kerstballetjes, verschillende tinten
  • Groene glitter ijs sterren
  • Zijden orchidee├źn bloemen (Phalaenopsis)
  • Zilver kleurige aluminium draad
Voor de slinger:
  • Gedroogde sierbonen (geraapt op straat)
  • Groene mini kerstballetjes
  • IJzerdraad of touw om de slinger te rijgen
  • Zilverkleurige spuitverf

Werkwijze

Om de bol te maken, hoeven de accessoires eigenlijk alleen maar op de grote draadbol gelijmd te worden. Dit gaat makkelijk met een lijmpistool. Door de kerstballetjes met hun voetje iets tussen de draad en takjes in te duwen, liggen de balletjes mooi plat op de bol en zitten ze meteen stevig vast. De sterren en bloemen kunnen er gewoon op gelijmd worden. Voorkom lijmdraden en -druppels door weinig lijm te gebruiken en netjes te werken, verwijder eventuele lijmresten naderhand als deze droog/hard zijn. De bol is dan klaar om op een vaas gelegd te worden. Afhankelijk van het soort vaas, kan het nodig zijn om deze te vullen met steentjes, zodat er wat meer gewicht onderin zit en het geheel steviger staat.
Om de slinger te maken worden de gedroogde sierbonen eerst met spuitvef zilver gespoten. Als de bonen goed droog zijn, kan er een gaatje in geprikt worden met een dikkere naald. Met een lang touw of draad kunnen de bonen dan achter elkaar geregen worden, zodat er een slinger ontstaat. De bonen kunnen daarbij steeds iets gedraaid worden, zodat ze naar alle kanten uitsteken en de slinger een mooie vorm krijgt. Als de slinger klaar is, kunnen de kerstballetjes er met een lijmpistool tussen gelijmd worden. De slinger wordt dan met ijzerdraad onder aan de bal bevestigd en het geheel kan worden opgehangen.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten