zondag 11 december 2016

Kerst bol

Sneeuwbal met kerstversiering


Dit bloemstuk is gemaakt op een sneeuwbal, die op een standaard staat. Het is een eenvoudig bloemstuk met maar weinig materialen, maar toch is het geheel heel apart en maakt het veel uit in de kamer. Een echte blikvanger, die prachtig staat op een mooie zuil in de kamer of hal, maar ook prima op tafel, op een dressoir of kast past. 

Deze bol staat niet in mijn eigen huis, maar heb ik wel zelf gemaakt. Het zou overigens ook leuk zijn om voor symmetrie te zorgen en twee bollen te maken, die naast elkaar staan.

Beschrijving

De basis voor dit bloemstuk is een sneeuwbal van piepschuim. Deze zijn zo verkrijgbaar (o.a. bij Praxis tuincentrum/Intratuin), maar zijn ook zelf makkelijk te maken door een piepschuim bal met lijmspray in te spuiten en vervolgens door de nep sneeuw te rollen.
De bol staat op een spies met voet. Het piepschuim prik je makkelijk op de standaard en de bal blijft zo niet alleen goed staat, maar doordat hij helemaal vrij staat, is hij goed zichtbaar. Het geheel krijgt tevens wat extra hoogte en dus volume, waardoor het meer uitmaakt.
Het mos en kerstgroen is speels afhangend op de bol bevestigd, voor een nonchalant effect. De kerstballetjes en sterren zorgen voor echte kerstsfeer, de lampjes maken het extra gezellig en laten het stuk ook 's avonds goed opvallen. 
Het bloemstuk is opgemaakt in de traditionele kerstkleuren rood en groen, maar natuurlijk zijn ook andere kleurcombinaties mogelijk. Voor een meer winterse uitstraling zijn zilver, grijs en wit heel geschikt.
Voor dit bloemstuk heb je eigenlijk maar weinig materialen nodig, terwijl het resultaat toch spectaculair en apart oogt. Het is bovendien houdbaar en heeft maar weinig onderhoud nodig.

   

Gebruikte materialen

  • Sneeuwbal (piepschuim)
  • Stevige (metalen) standaard (spies op voet)
  • Mos (plakmos)
  • Dennengroen: conifeer en nobilis
  • Tillandsia (baardmos)
  • Hulst besjes (Ilex)
  • LED lampjes snoer op batterijen
  • Accessoires: rode kerstballetjes en rode sterren
  • Krammen


Werkwijze

De bol wordt op de standaard geprikt, zodat deze stevig staat. Wikkel wat ijzerdraad of tape om de spies, net op/onder de rand van de bol, zodat er een verdikking ontstaat en de bol niet verder naar beneden kan schuiven. Zo blijft hij op de gewenste hoogte zitten. 
Het mos wordt in het midden met krammen bevestigd en het tillandsia vanuit het midden vastgezet en hangt aan beide kanten af langs de bol. De lampjes worden door het tillandsia geweven en het batterijen doosje onder de pluk tillandsia in het midden weg gewerkt. Het tillandsia hangt dan losjes over het doosjes heen, zo is het niet zichtbaar, maar kan de aan/uit schakelaar makkelijk bediend worden en indien nodig de batterijen verwisseld.
Een paar takjes conifeer en nobilis worden onder het mos in gestoken en met krammen vastgezet, ook dit mag wat afhangen en uitsteken. In het midden moet het mooi vol zijn, maar verder mag de bol nog goed zichtbaar blijven. Een paar takjes met bessen worden eveneens ingestoken en vastgezet.
In het midden wordt een groepje kerstballetjes geplaatst en de sterren worden met rode wikkeldraad in/aan het tillandsia bevestigd.

 
Het bloemstuk staat hier op een zuil in de kamer, waardoor het mooi tot zijn recht komt:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten