maandag 12 december 2016

Boomstam laagjes

Variatie op het adventsstuk


Dit kerststuk lijkt op het adventsstuk dat ik al eerder maakte (Advent 2016), al verschilt de opbouw iets en is dit stuk met paars en wit gemaakt, waardoor het toch net weer anders uitziet. Hetzelfde, maar toch anders en in ieder geval net zo leuk.


De vorige versie maakte ik om bij ons thuis neer te zetten, als adventsstuk en deze maakte ik voor een vriendin. Hoewel het stuk duidelijk volgens hetzelfde principe gemaakt is, is deze toch weer wat anders geworden. Natuurlijk door de kleur, maar ook door de iets andere opbouw. Dat is ook juist het leuke, ik wil eigenlijk nooit twee keer precies hetzelfde maken (tenzij je twee stukken maakt die symmetrisch naast elkaar staan natuurlijk, maar die vormen dan samen één geheel). Een idee kun je vaak op zo veel verschillende manieren uitwerken, waardoor je blijft variëren. Zo kun je niet alleen je creativiteit uitleven, maar blijft ieder stuk ook uniek. Geen lopende band werk, waar er dertien van in een dozijn gaan, maar een origineel en handgemaakt stuk...  

Beschrijving

De basis is ook nu weer een grote boomstam schijf. Het geheel is op een standaard gemaakt, zodat het stevig staat. Er zijn nu meerdere laagjes gemaakt met kerstballen en organza met sterren, opgevuld met tillandsia voor een mooie compacte vulling (zodat eventuele kiertjes, gaatjes en steekschuim mooi weggewerkt zijn) en het geeft tevens een speels effect.
Dit stuk is dus toch weer net even wat anders, hetzelfde idee maar de details verschillen. Zo is het idee aan te passen aan ieders smaak en wensen en aan de net beschikbare materialen. In plaats van de houten "XMAS" kan er ook iets anders boven op gezet worden, bijvoorbeeld een zijden roos met sneeuw. 
Hier zijn vier kaarsjes op de boomstam gezet, waardoor het meteen een adventsstuk kan zijn. Als het een "gewoon" kerststuk is kan dat natuurlijk ook, maar zouden twee of drie kaarsjes net zo goed kunnen. Of de kaarsjes weglaten of combineren met andere accessoires.
Dit stuk is gemaakt van houdbare materialen, het zou zo bewaard kunnen worden tot volgend jaar. De basis materialen, zoals de boomstamschijfjes en de standaard zijn echter ook heel goed afzonderlijk herbruikbaar. De boomstamschijfjes kunnen sowieso veelzijdig gebruikt worden en zijn nu ook helemaal in. De basis van dit stuk, de standaard met boomstamschijfjes kunnen echter zo als stuk ook opnieuw gebruikt worden, als er andere vulling tussen gestoken wordt, bijvoorbeeld straks met voorjaarsthema. Gebruikte materialen

zie ook: Advent 2016
  • metalen standaard
  • grote boomstamschijf
  • kleine boomstamschijfjes
  • grijze steekschuim, voor droog gebruik (Oasis sec)
  • mini kerstballetjes wit en paars
  • paars organza lint
  • witte ijssterren (hout)
  • tillandsia
  • glazen theelichthouders met lila theelichtjes
  • sneeuwroos of houten XMAS

Werkwijze

Lees voor een uitgebreide beschrijving de werkwijze op Advent 2016. De werkwijze is eigenlijk hetzelfde, alleen worden de laagjes nu iets anders opgevuld. Laagjes met twee rijen kerstballen en tillandsia worden afgewisseld met laagjes steekschuim waar organza om is gewikkeld (meerder lagen, zodat het goed "dekkend" is) en waar de ijssterren op gelijmd zijn.
Het is belangrijk om aan het uiteinde van de spies te eindigen met een boomstamschijfje, zodat deze wel nog vast zit, maar de punt niet uitsteekt. Het beste kan dit van te voren even uitgemeten worden, hoewel de laagjes na het vullen wel nog wat dikker worden door het tillandsia. Mocht er toch wat ruimte over zijn, kan er wat extra tillandsia tussen de laagjes gelegd worden, voor extra vulling. Als de punt toch uitsteekt, kan het met wat decoratie of een pluk tillandsia alsnog weg gewerkt worden. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten