woensdag 10 april 2019

Cadeau verpakking

Zelf een cadeau verpakking knutselen


Ben jij ook graag creatief bezig? Het is nog leuker om lekker te fröbelen als je iets maakt met een doel. Voor een speciale gelegenheid of een persoon. Leef je helemaal uit en maak een prachtige en persoonlijke cadeauverpakking of een kaartje. Leuk om te doen en origineel om te geven! Lees even verder en ga dan gauw aan de slag! Fijne knutselmiddag of -avond!

Ik moet toegeven, het is natuurlijk veel goedkoper en sneller om een leuke cadeauverpakking in de winkel te kopen. Envelopjes, doosjes, tasjes... Er zijn zo veel mooie en bijzondere verpakkingen te koop voor weinig geld. Hele schappen liggen er vol mee bij de Action, Xenos en andere winkels.
Om zelf aan de slag te gaan, moet je eerst een hoop spullen aanschaffen. En dan ben je er ook nog wel even mee bezig, voordat het klaar is. Dit doe je dus alleen maar als je daar echt zin in hebt. Als hobby, omdat je graag knutselt.

Maar als je, net als ik, graag een avondje creatief bezig bent, is het maken van je eigen cadeauverpakkingen een ideale bezigheid! Ik vind het namelijk veel leuker om gericht iets te maken, voor een specifieke gelegenheid of een bepaalde persoon. Niet alleen ben je zinvol bezig, maar je kunt ook nog eens beter je ontwerp kiezen, helemaal afgestemd op de ontvanger. `
Voordeel is dat je deze werkstukjes makkelijk vooraf kunt maken. Neem er dus gerust de tijd voor of maak ze alvast op voorraad.


Cadeaubon verpakken

Een cadeaubon of geld: hartstikke leuk om te krijgen, maar het ziet er niet zo spectaculair uit om te geven. Ik kocht laatst twee Social Deal vouchers, een compleet arrangement voor twee personen, ideaal om cadeau te doen voor een gunstige prijs. Perfect cadeau dus, alleen ziet zo'n zelf uitgeprint A4'tje wel heel sneu uit als je er verder niks mee doet. Een leuke verpakking maakt er pas echt een feestelijk cadeau van. Versier je cadeau bijvoorbeeld met een mooie cadeaucorsage. Veel voorbeelden en ideeën vind je onder Cadeauversieringen en -verpakkingen.
Of knutsel een leuke insteekhoes of envelop van karton, lint, stof, stickers en andere frutsels. Je kunt werkelijk van alles maken, in elke stijl. En er zijn zo veel leuke spulletjes verkrijgbaar!

Envelop en cadeaukaart knutselen

Er zijn veel mogelijkheden om een cadeauverpakking te maken. Gebruik een naturel envelop of maak er zelf een. Plak een envelop op een groot stuk karton en maak een cadeaukaart. Of versier een doosje. Als je maar een basis hebt, iets waar het cadeau in kan. Dan is het een kwestie van versieren!
Het is blijkbaar "in" om te hobbyen want de winkels liggen er vol mee. Action, Wibra, Hema... ze hebben allemaal een leuk assortiment hobbymaterialen. Natuurlijk kun je ook in een hobbyzaak terecht voor benodigdheden.
Een tekst met een leuke boodschap of wens mag niet ontbreken. Maak je deze zelf, kun je iets persoonlijks schrijven. Verwerk de naam van de ontvanger of de specifieke gelegenheid er in. Dat maakt het helemaal uniek! Je kunt allerlei lettertypes maken, van klassiek krullend tot strakke blokletters. Er zijn ook stickers met teksten verkrijgbaar, zoals "Hartelijk Gefeliciteerd" of "Bedankt". Die hoef je maar op te plakken.


Creatieve cadeau verpakking zelf maken

De cadeau envelop die ik maakte, is slechts een voorbeeld. Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden om een kaart of envelop te versieren. Eigenlijk kan en mag alles, als het er maar leuk uit ziet. De keuze van je materialen, kleuren en prints stem je af op de gelegenheid.

Wat heb je nodig?

Er zijn ontzettend veel hobbymaterialen te krijgen, die je allemaal kunt gebruiken. De eerste keer moet je vaak veel aanschaffen, maar dan kun je wel even vooruit. Met een rolletje lint of vel stickers kun je bijvoorbeeld meerdere dingen versieren.

Geschikte hobbymaterialen zijn:

 • Gekleurd karton
 • Karton of papier met prints
 • Glanzend papier (metallic look)
 • Stof
 • Lint (stof of papier)
 • Stickers (met plaatjes of teksten)
 • Diamantjes of kraaltjes
 • Gekleurde tape
 • Naturel kaarten om zelf te versieren
 • Papieren bloemetjes of andere versiersels
 • Zwarte stift, potlood, lineaal, plakband, lijm, schaar
Tip: Zelfklevende lapjes stof en lint zijn super makkelijk. Je kunt ze direct en nauwkeurig opplakken, geen lijm nodig. Vaak zijn er ook setjes verkrijgbaar van stof en bijpassend lint.
   

Aan de slag

Voordat je begint, kies je de kleur(en), prints en materialen. Kies een kleurenthema met twee, drie of vier kleuren als uitgangspunt. Zorg voor een evenwicht tussen harmonie en contrast. Overeenkomsten (bijvoorbeeld kleuren die terugkomen) zorgen voor rust en samenhang, terwijl een combinatie van verschillende printjes het juist hip en spannend maken. Te weinig variatie is saai, te druk laat het geheel niet tot zijn recht komen. Heb je de materialen uitgezocht, dan kun je beginnen!

 • De basis
De basis is de verpakking zelf, waar straks het geld of de cadeaubon in komt. Ik heb hiervoor een naturel kartonnen kaart genomen. De zijkanten en  onderkant zijn dichtgeplakt, zodat het een soort insteekhoes wordt. Om dat te benadrukken heb ik aan de achterkant een inkeping gemaakt. Zo kan de cadeaubon er makkelijk in en uit. 


 • Versieren 
De versieringen kun je helemaal naar eigen smaak en inzicht aanbrengen. Zelf gebruik ik altijd de volgende opbouw:

 • Een centraal vlak met daarin de belangrijkste tekst of afbeelding
 • Dit vlak wordt opgebouwd uit meerdere lagen: met verschillende kleuren en afwisseling van effen of print creëer je een lijstjes effect met accenten. 
 • Daarna de accenten aanbrengen met lintjes of tape langs de randen van de kaart of het hoodvlak. Combineer meerdere prints en laat hier en daar wat overlappen.
 • Dan de afwerking: de stickers, diamantjes of plakkralen plakken. Versier zo veel als je wilt... Hou je het liever rustig of ga je voor uitbundig?   
Tip: Ga je voor een strak ontwerp? Maak het dan ook echt helemaal symmetrisch en recht, door het precies uit te meten en netjes te werken. Of ga juist voor speels en laat alles juist verspringen of wat scheef lopen.

Tip: Werk zo netjes mogelijk. Knip recht en maak mooie, strakke knipranden. Gebruik een meetlat en/of hulplijntjes die je naderhand uitgumt. Vermijd lijmvlekken. Toch een foutje of vlekje? Dat los je eenvoudig op door er iets over heen te plakken. Een extra stukje lint, een plaksteentje of sticker camoufleert een kleine uitschieter makkelijk. Niemand die er nog iets van ziet!Geen opmerkingen:

Een reactie posten