Een verfijnde adventskrans
Tijdloos en ingetogen, zo kun je deze prachtige adventskrans het beste omschrijven. Naturel en heel verfijnd. Deze krans heeft weinig opsmuk nodig, hij is mooi in zijn eenvoud. Past in ieder interieur en zorgt voor een subtiel kerstgevoel. En je maakt hem makkelijk zelf! Hoe? Dat lees je hier!
Deze mooie adventskrans staat overigens niet in ons eigen huis, maar bij mijn tante. Hoewel ik hem voor haar gemaakt heb, moet ik eerlijk zeggen dat zij het idee had en ook de materialen uitgezocht heeft. Ik vind de krans erg mooi geworden. Een echte blikvanger op tafel, zonder al te nadrukkelijk aanwezig te zijn.
Naturel adventskrans
Traditioneel hoort bij de adventstijd een krans met vier kaarsen. Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven mogelijk, maar de traditionele krans blijft populair.
Kransen zijn er in vele varianten. Deze ziet er, door de gebruikte materialen, heel natuurlijk uit. Dunner en daardoor verfijnder. Door de ingetogen kleuren en fijne materialen heeft deze krans een rustige en subtiele uitstraling.
Natuurlijk kun je ook variëren met materialen en kleuren. Gebruik bijvoorbeeld rode besjes voor wat meer (kerst)kleur en voeg meer accessoires toe, zoals kerstballetjes of sterretjes, voor een meer gevulde krans.
Zonder de typische vier kaarsen kan deze krans overigens ook prima op tafel als winterkrans!
Adventskrans op frame
De basis van deze krans is een metalen ring met vier kaarsenhouders. Deze is zo kant en klaar in de winkel gekocht. De metalen ring maakt het maken van deze krans makkelijker, want de ring geeft de ronde vorm en wat stevigheid aan de krans. Geen strokrans, steekschuimkrans of andere ondergrond nodig. Zo wordt de krans meteen ook een stuk dunner.
Je kunt ook gewoon een andere ring gebruiken en losse kaarshouders op de schaal zetten.
Zonder ring kun je deze krans ook maken, je bindt dan alleen de takken groen op. Dat kan prima, maar je zult de takken wel wat meer moeten modelleren. Ook heb je wat meer materialen nodig, voor het volume.
De krans staat op een grote schaal. De schaal is niet alleen een mooie ondergrond, waarop de krans goed tot zijn recht komt, maar is bovendien ook praktisch. Je kunt de adventskrans nu heel makkelijk verplaatsen.
Deze adventskrans zelf maken
Wil je zelf aan de slag gaan om zo'n verfijnde adventskrans te maken, dan is dat helemaal niet moeilijk. Ook kun je genoeg variëren, zodat je deze krans helemaal naar je eigen smaak kunt maken. Kies voor andere materialen of kleuren om er je eigen draai aan te geven.
Gebruikte materialen
Voor deze adventskrans zijn de volgende materialen gebruikt:
- Metalen ring met kaarsenhouders
- Wikkeldraad (groen of zilver)
- Grote schaal als ondergrond
- Dennengroen (Nobilis)
- Eucalyptus
- Gipskruid
- Katoenbolletjes
Andere materialen die je goed kunt gebruiken zijn:
- Andere soorten dennengroen, zoals Pinus of Conifeer
- Klimop ranken
- Hulst
- Rode bessen, bijvoorbeeld rozenbottel of Ilex
- Accessoires zoals (houten) sterretjes, kerstballen
- Namaak sneeuw
- Glitters
Werkwijze
Je begint met het maken van de basis van deze krans: het groen om de ring gebonden. Hiervoor knip je eerst alle takjes klein. Om de takjes goed te verdelen, kun je deze eerst alvast om de ring heen leggen.
Is alles goed verdeeld, dan begin je met het knopen van de wikkeldraad om de ring, zodat deze stevig vast zit. Vervolgens hou je een plukje groen tegen het frame aan en wikkelt de draad hierom heen. Zo wikkel je steeds verder, waarbij je steeds wat nieuwe takjes aanlegt. Werk zo de hele ring rond, zodat deze helemaal bedekt is.
Eventueel kun je nog een tweede laag groen aanbrengen. Je kunt zelf kiezen of je de ring helemaal bedekt of juist nog een beetje uit laat komen. Hoe dikker de laag groen, hoe dikker en dus robuuster de krans oogt. Voor het verfijnde effect maak je een dun laagje, zodat de ring net bedekt is.
Is de basis eenmaal klaar, kunnen de versieringen aangebracht worden. Verdeel de katoenbolletjes en zet deze met hun steeltje vast in de krans. Knip kleine takjes gipskruid en maak die plukjes van, die in in de krans (onder de draad in) steekt.
Plaats het geheel dan op de schaal en zet de kaarsen in de houders. Het eerste kaarsje mag meteen al aan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten