donderdag 13 december 2018

Advent schaal

Advent schaal met sterren


Geen traditionele krans, geen kerstgroen, geen kerstballetjes... Toch is dit wel degelijk een sfeervol adventsstuk. Met deze schaal met kaarsjes en sterren tel je stijlvol af tot Kerst. Modern en gezellig. En zó klaar, ideaal dus als je weinig tijd of zin hebt om iets te knutselen voor kerst. Dit stuk kan eigenlijk niet mislukken...  Benieuwd? Lees dan snel verder!


Dit adventsstuk pronkt bij mijn ouders op tafel. Het zilver past goed bij de rest van hun kerstdecoratie. Natuurlijk kun je dit stuk ook met andere kleuren maken. Kies bijvoorbeeld voor goud of de traditionele kerstkleur rood, of ga eens voor bont! Zo kun je er altijd iets van maken wat bij jou past. 


Adventstuk met houtjes en sterren

Omdat dit een adventsstuk is, mogen de vier kaarsjes (in dit geval theelichtjes) natuurlijk niet ontbreken! De schaal is verder gevuld met een slinger van takjes. Het natuurlijke materiaal van het hout zorgt voor wat warmte en combineert daarom goed met het zilver van de schaal en sterren. Zilver (met glitters) maakt het geheel feestelijk. De sterren zorgen voor het kerstgevoel.  

De voordelen van deze adventsschaal

Dit adventsstuk is geen bloemstuk. Er zijn helemaal geen verse materialen gebruikt. Geen dennengroen, geen bloemen. Eigenlijk is het gewoon een schaal met accessoires er op.
Het voordeel van zo'n schaal is dat het houdbaar is, er kan immers niks verdrogen of uitbloeien. Bovendien is het makkelijk om dit te maken: een kwestie van alles op de schaal zetten. Geen moeilijke technieken of tijdrovend gefriemel. Iedereen kan deze schaal maken en hij is ook nog eens zó klaar.


Dit adventsstuk zelf maken

Zoals gezegd is deze schaal zo gemaakt. De basis is eigenlijk de slinger van takjes. Ik heb deze (een tijd geleden al) zelf gemaakt. Dat is niet moeilijk, maar heb je daar nu even geen tijd voor of de materialen niet voorhanden, dan kun je zo'n slinger ook gewoon in de winkel kopen.
Je zou overigens ook losse takken kunnen gebruiken en deze gewoon los op de schaal leggen. Je krijgt dan echter wel een minder strakke vorm en het geheel zal ook niet zo stabiel zijn.

Slinger van houtjes

Om een houtjesslinger te maken, heb je enkel een paar stevige takken, draad en gereedschap nodig. Je begint met het knippen of zagen van de takken in kleine stukjes. Hou ongeveer 5-10cm aan. Je kunt zelf bepalen hoe lang je de stukjes wilt, hoe langer, des te breder/hoger wordt het geheel. Zorg er in ieder geval voor dat de stukjes ongeveer even lang zijn.
Boor vervolgens twee gaatjes in de stukjes tak op ongeveer 1/4 en 3/4 van de lengte. Rijg de houtjes dan achter elkaar op een draad en knoop de uiteindes vast.
Je slinger is klaar! Behalve voor dit stuk kun je de slinger veelzijdig gebruiken om op te hangen of neer te leggen. Niet weggooien na de kerst dus!


Benodigdheden adventsschaal      

Om dit adventsstuk te maken, heb je de volgende materialen nodig:
  • Zilveren schaal
  • Bijpassende theelicht glaasjes (zilver of wit)
  • Slinger van houtjes
  • Zilveren sterren in verschillende formaten
  • Eventueel nog glitters en/of nepsneeuw

Werkwijze

Ga als volgt aan de slag:
  1. Neem de schaal als ondergrond.
  2. Plaats de theelichtjes op de schaal. Of je voor een symmetrische of juist speelse asymmetrische verdeling (bijvoorbeeld drie bij elkaar en één er tegenover) kiest, is helemaal aan jou.
  3. Drapeer de houtjes slinger nu tussen de theelichtjes door, zo dat de schaal mooi bedekt is.
  4. Verdeel de sterren over de schaal. Wil je een steviger stuk, dan kun je de sterren ook met een lijmpistool vastlijmen.  
  5. Strooi tot slot wat glitters en/of nepsneeuw over het geheel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten