woensdag 2 juli 2014

Tuin update

Nieuwe en bloeiende planten



In de zomer is de tuin op zijn mooist! Groene struiken, bloeiende planten en lange, zonnige dagen... heerlijk om buiten te zijn!


Nadat ik vorige week de voortuin al in orde gemaakt had (zie ook Plantenbakken in de voortuin), heb ik ook in de (achter)tuin van alles veranderd. Ook de planten die er al stonden, zijn ondertussen flink gegroeid en/of vol op aan het bloeien. Hoogste tijd voor een update met wat foto's dus!


   
In deze hoek stond eerst de mooie, grote Hortensia plant (Hydrangea macrophylla), die ondertussen ook vol knoppen en bloei zat. Een prachtige struik, die ik al een paar jaar had. Helaas ontdekte ik onlangs dat de bladeren en stengels vol met witte propjes (soort cocconnetjes) zaten. Het bleek wollige dopluis te zijn, ook wel Pulvinaria hydrangeae genoemd. Zoals de Latijnse naam al aan duidt, komt deze soort veel voor op Hortensia's en andere houtachtige gewassen. Bestrijding is zeer moeilijk en tamelijk intensief, vooral omdat ik er wat laat achter kwam en de hele plant ondertussen al onder zat. Bovendien is het niet alleen een hardnekkig probleem, maar ook nog zeer besmettelijk voor andere planten en ik werd bang geen plantjes meer over te houden... Er zat niks anders op dan de "zieke" plant weg te doen, hoe jammer het ook was. Bleef een lege pot en een grote kale plek in de tuin over... Uiteindelijk is daar een nieuwe plant voor in de plaats gekomen: de "Pruikenboom" struik (Cotinus coggygria), die met zijn donkerrood/paarse bladeren een mooi kleureffect in de tuin geeft. Een winterharde struik, die tamelijk sterk is. Samen met de Lavendel (Lavandula stoechas), de Hosta's (Hosta undulata) en de lantaarn is dit hoekje weer mooi gevuld.


Ook de aangelegde plantenbakken/borders aan weerszijden van het terras beginnen goed gevuld te raken. De geplante plantjes gaan goed "aan" en zijn al aardig gegroeid. Vooral de Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en de kleine Maagdenpalm (Vinca minor) doen het goed! Op de Maagdenpalm komen zelfs al witte bloempjes, net als de Hosta's die nu beginnen te bloeien.



Ook de bakjes die aan de muur hangen, met kleine Petunia's, zijn goed gevuld. De plantjes zijn flink gegroeid, waardoor ze nu mooi over de rand afhangen. Het Acer boompje (Acer palmatum) is flink uitgelopen en moet binnenkort al nodig gesnoeid worden, om de mooie bolvorm te houden.



De andere potten met Hortensia's en Lavendel zijn mooi vol geworden en bloeien prachtig. De hoge bloempotten met Salvia (Salvia nemorosa), Lavendel (Lavandula angustifolia) en Campanula (Campanula poscharskyana) zijn eveneens vol gegroeid en in overdadige bloei. Het leuke is dat zowel Salvia's als Lavendel veel hommel en bijen aantrekken. Dat is heel goed voor de natuur en leefomgeving, aangezien bijen en hommels het zwaar hebben... Insecten in de tuin zijn sowieso helemaal "in", want overal zijn tegenwoordig bijen- en insectenhotels, lieveheersbeestjeskastjes en vlinderhuisjes te krijgen. Ik heb zelf ook een houten hotelletje voor (wilde) bijen of hommels ophangen, maar hoewel mijn tuin (en planten) erg geliefd zijn, heeft het hotel zijn kamers nog vrij!




Tot slot heb ik ook een "groente afdeling" aangelegd in de tuin. Het is leuk, lekker en gezond om zelf groenteplantjes te verbouwen. Ondanks ik de tuin grotendeels betegeld heb en in de plantenbakken aan de zijkanten vaste sierplanten staan, kunnen er toch makkelijk groenteplantjes geplant worden. Ik gebruik gewoon wat grotere kunststof bloempotten. Als de planten genoeg ruimte hebben (de potten moeten dus wel groot genoeg zijn), doen ze het prima hier in en na het seizoen ruim ik de potten gewoon weer op tot volgend jaar. Een mobiele moestuin, ideaal! Ook zijn er tegenwoordig houten bakken te koop (o.a. bij Aveve) waar je een vierkante meter moestuin in kunt maken, kijk voor voorbeelden en tips ook op: http://www.avevewinkels.be/nl/tuin/moestuin/vierkante-moestuin).
Ik heb nu verschillende soorten tomaten ("gewone" tomaten, cherrytomaten, Roma tomaten) staan, rode Paprika's en een Chilipeper plant. Deze plantjes had ik als stekje van een vriendin gekregen, die ze uit zaadjes had opgetrokken. Je kunt ze makkelijk zelf zaaien en eventueel is een kas, kweekbak of onder glas laten ontkiemen en groeien en dan als stekje planten. In tuincentra verkopen ze echter ook al voor gekweekte planten van allerlei groente soorten: paprika, tomaten, komkommer, pompoen enz.
Voordeel van groenten uit eigen tuin is dat ze biologisch zijn (als je tenminste geen bestrijdingsmiddel gebruikt, wat overigens ook helemaal niet nodig is!) en het is ook nog eens goedkoop!

  
      


Geen opmerkingen:

Een reactie posten