zaterdag 12 juli 2014

Lysianthus Boeket

Lysianthus Boeket


De Lysiantus, of Eustoma grandiflorum is één van mijn favoriete bloemen. Mooi, sierlijk en elegant en zowel in de knop als open gebloeid zijn deze bloemen zeer decoratief.
Lysianthus zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, crème, groen, paars, lila en roze. Mijn meest favoriete zijn natuurlijk de groene, niet alleen omdat die heel mooi bij de rest van mijn interieur passen, maar ook omdat deze heel fris en modern uitzien. De andere kleuren hebben echter ook wel wat: de prachtige donker, diep paarse bloemen, de lieflijke roze of de sierlijke witte... De Lysianthus komt ook dubbelbloemig/gevuld voor, zoals ze hier in dit boeket verwerkt zijn. Deze variant heeft gevulde bloemen, bij de "enkele" variant is duidelijk de kelk met de meeldraden zichtbaar, terwijl hier de bloemen helemaal "gevuld" met bloemblaadjes zijn. Hierdoor lijken deze bloemen wel een klein beetje op rozen.

  
In dit boeket zijn zoals gezegd gevulde Lysianthus gebruikt in de kleur Lila. Dit boeket is bewust met alléén maar Lysianthus gebonden, zodat deze goed tot hun recht komen. Doordat er een flink aantal gebruikt is, is het toch een volle bos, die goed gevuld is. De Lysianthus zijn vertakt en hebben dus meerdere bloemen aan een steel, bovendien zit er door de kleurschakeringen van lila-wit extra diepte in. Wanneer er nog andere bloemen in het boeket zouden zitten, wordt het gauw te druk. Nu zit er wel vulling en diepte, maar toch ook rust en eenheid in het boeket. De Lysianthus krijgen de volle aandacht.


Het boeket is korenschoof gebonden, waardoor het niet alleen een mooie ronde, volle vorm krijgt en de bloemen in het boeket mooi vallen, maar ook de stengels netjes uitzien. Het boeket staat in de doorzichtige, glazen vaas, dus de stengels zijn zichtbaar. Korenschoof binden houdt in dat de stengels elkaar niet kruisen en dus niet kris-kras door elkaar steken, maar in de vorm van een korenschoof: alle stengels in dezelfde draairichting. Wanneer deze techniek goed wordt toegepast, krijgt het boeket een zandloper vorm: boven breed uitlopend, bij het bindpunt smal bij elkaar en de stengels naar onder toe ook weer breed uitlopend.


De vaas was eigenlijk net een beetje te hoog voor het boeket, waardoor het te ver in de vaas zakte en een beetje bij een gedrukt werd. Om dit op te lossen, is de vaas onderin opgevuld met cellofaan folie. Deze is stevig bij een gedrukt tot een prop en onderin de vaas geduwd, zodat de stengels hier net op rusten. Dit heeft bovendien een decoratief effect, omdat het in de vaas uitziet als een ijslaagje.
Voor het binden is overtollig blad verwijderd, onder het bindpunt en in het water mag geen blad meer zitten, om smet te voorkomen. De stelen moeten mooi schoon zijn. Vervolgens is de vaas gevuld met lauw-warm water, waar wat snijbloemenvoedsel in is opgelost. De stelen van de Lysianthus zijn schuin afgesneden met een scherp mesje en het boeket is in de vaas geplaatst.   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten