Het schoonmaken van vazen en flessen
Wanneer decoratie of bloemen een tijdje gestaan hebben, is het na verloop van tijd nodig om de vaas, fles of pot schoon te maken. Het schoonmaken heeft twee functies: enerzijds om de vaas of fles weer "mooi" te maken, anderzijds om deze weer "schoon" te krijgen.
Bij droge decoratie komt het "mooi" en "schoon" maken vaak op hetzelfde neer, aangezien er hoogstens wat stof in en op kan zitten.
Plastic of metalen objecten zijn dan ook makkelijk schoon te maken, aangezien het hierbij vooral om de buitenkant gaat. Even afwrijven met een stofdoek of een vochtig doekje en eventueel wat oppoetsen... klaar.
Glazen voorwerpen, zoals vazen of flessen, kunnen door het stof vaak wat dof worden. Om ze mooi doorschijnend en glanzend te krijgen, is goed poetsen belangrijk, hiervoor zijn poetsdoekjes erg handig (hierover zo meteen nog meer te lezen).
In het geval van decoratie met water, is het nodig om de vazen, schalen of potje, naast het oppoetsen echt "schoon" te maken. Water geeft een soort aanslag aan de binnenkant en wanneer het opdroogt of verdampt, kan er een rand van kalk achterblijven. Indien er ook verse bloemen (organisch materiaal) in het water gestaan heeft, hebben deze ook bacteriën achtergelaten. Ook kan er een groenige aanslag achterblijven. Zowel voor plastic of kunststof als voor glazen vazen is het schoonmaken dan heel belangrijk. Bij glas zie je de aanslag natuurlijk, maar ook de andere materialen moeten goed gereinigd worden om besmetting te voorkomen bij een volgend gebruik. Om bacteriën te verwijderen kan de vaas, schaal of fles het beste gevuld worden met warm/heet water met een scheutje chloor. Even laten staan en eventueel met een borsteltje of sponsje na wrijven en dan nog een paar keer met water omspoelen.
Verder zijn schoonmaakdoekjes, bijvoorbeeld "Miracle Blue" doekjes (Action) erg handig. Ik maak er veel mee schoon. De doekjes verwijderen stof en vuil, poetsen glas mooi glanzend op zodat er niet nog eens extra glasreiniger nodig is en laten geen strepen achter. Ze zijn bovendien niet duur.
Op bovenstaande "voor" (links) en "na" (rechts) is het resultaat duidelijk te zien. In het bolglaasje had water met een paar bloemen gestaan, waardoor het glas dof was en bedekt met een aanslag. Nadat ik het gespoeld met chloor had, was de aanslag nog niet verdwenen. Even met de "Miracle Blue" doekjes oppoetsen en een mooi schoon en glanzend resultaat!
Om plekjes die moeilijk te bereiken zijn schoon te maken, zoals de buik van het bolvaasje, kan een doekje om een stokje gedraaid worden, zodat de binnenkant door de smallere opening beter bereikbaar is.
Een andere tip, vooral handig voor hoge smalle vazen en flessen met een dunne hals, is het gebruik van bruistabletten. Ook voor glas waarin een aangekoekte aanslag zit, kunnen bruistabletten gebruikt worden in plaats van hard schuren. Dat bespaart niet alleen een hoop moeite, het is ook nog veiliger, omdat bij dun glas het gevaar van breken bestaat als er (te) hard geschuurd wordt.
De bruistabletten zijn eigenlijk gewone tabletten om het gebit mee te reinigen, die "actieve zuurstof" (bruis dus) bevatten, bijvoorbeeld van Kukident. Deze tabletten werken ook nog eens anti-bacteriëel.
De werkwijze is heel simpel: een tablet in de vaas of fles doen. Indien deze niet door de hals past, kan de tablet eventueel verkruimeld worden. Vervolgens de vaas of fles vullen met warm/heet water, zodat de tablet begint te bruisen. Een aantal minuten laten staan om in te werken. Daarna een paar keer goed omspoelen met water en het schoonmaken is klaar! Voor zeer hardnekkige aanslag kan dit eventueel nog eens herhaald worden.
Het resultaat: Mooi schoon en glanzend, zonder veel moeite!!
erg belangrijk als je glas schoonhoud!
BeantwoordenVerwijderenOppoetsen blijft een hele kunst. Gelukkig heb ik goede hulp gevonden in schoonmaken Elst!
BeantwoordenVerwijderen