zaterdag 9 september 2017

Herfst schaal

Herfst op tafel


Deze herfstschaal is niet alleen heel makkelijk om te maken, maar ook nog eens heel goedkoop, aangezien alle materialen buiten gevonden en verzameld zijn. Het ziet er hartstikke leuk uit op tafel en zorgt alvast voor wat herfstsfeer in huis!

Samen met mijn zoontje heb ik herfst materialen verzameld. Dat is ontzettend leuk om te doen, lekker buiten. Je hoeft vaak niet eens extra naar het bos, in onze buurt staan genoeg bomen tussen de huizen en liggen de straten nu al vol met eikels, kastanjes, hazelnoothulzen en herfstbladeren. Daarna hebben we er samen deze mooie schaal van gemaakt. 
Aangezien alle materialen er nonchalant op liggen, kunnen kinderen hier goed bij helpen of er zelf een maken. Het komt niet zo nauw en je kunt zelf altijd nog een beetje schikken. Voor kinderen is het leuk om met de seizoenen bezig te zijn en met dit "herfst tafeltje" halen we buiten een beetje naar binnen.


Beschrijving

De schaal is gevuld met herfstmaterialen, die quasi nonchalant op de schaal liggen. Natuurlijk is het niet helemaal de bedoeling om alles er willekeurig op te gooien. Het is bijvoorbeeld wel zo handig om de grotere voorwerpen, zoals de dennenappels een beetje onderop te leggen en dan aan te vullen met de kleinere eikels en nootjes, zodat alles wel zichtbaar is en goed tot zijn recht komt.
De materialen liggen los op de schaal, wat wel zo makkelijk is, omdat deze dan altijd weer even opnieuw geschikt kunnen worden (als de kinderhandjes er toch even aan waren). Je zou er ook voor kunnen kiezen om de materialen met kleine drupjes lijm aan elkaar vast te lijmen. Voordeel is dat het geheel dan vast ligt, nadeel is dat het dan niet meer flexibel is en kapot getrokken kan worden.
De ondergrond is een houten bamboe bord, wat op een boomstam schijf staat. Deze natuurlijke materialen en houtkleur past goed bij het herfst thema en de herfstkleuren.


Gebruikte materialen    

Voor deze schaal heb ik materialen gebruikt die we (toevallig) buiten gevonden hebben. Eigenlijk zijn alle materialen wel geschikt. Belangrijk is dat de materialen schoon zijn (geen vuil of rottende plekken) en droog. Als de materialen nog wat vochtig zijn, kunnen ze eerst een paar dagen op een krant drogen, voordat ze gebruikt worden.

  • Boomstam schijf als ondergrond
  • Bamboe bord
  • Herfstbladeren (diverse soorten bladeren zorgen voor verschil in vorm en kleur)
  • Dennenappels
  • Eikels
  • Hazelnoten en hazelnoothulzen
  • Wilde kastanjes
  • Beukennoot schilletjes
  • Gele appeltjes
  • Berkenschors
Overige materialen die goed gebruikt kunnen worden zijn rozenbottels, kleine pompoenen of malus appeltjes.


Werkwijze

Het is ontzettend eenvoudig om deze herfstschaal te maken, aangezien het slechts een kwestie is van alles op het bord leggen. Om er toch wat structuur in de krijgen, worden de grotere voorwerpen, in dit geval de dennenappels, als eerste neergelegd. Door de dennenappels in het midden een beetje te stapelen ontstaat er een soort bergje, waardoor de schaal wat hoogte en dus volume krijgt. Vervolgens worden de andere materialen er rond om en tussen verspreid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten