dinsdag 12 september 2017

Bloemen krans

Herfstkransje met bloemen


Deze bloemen krans is gemaakt met verse bloemen en mos. Door de soorten bloemen die gebruikt zijn en de kleuren past deze krans helemaal in het herfst thema. Het is een verfijnde krans, die een warme en lieflijke uitstraling heeft. Zo op tafel, of op een mooie schaal op voet, deze krans komt hoe dan ook helemaal tot zijn recht en is een echte blikvanger op tafel.

De krans was een verjaardagscadeautje, maar zou ook thuis op onze tafel heel mooi staan. Zo'n krans is een ideaal cadeau. Het is eens wat anders dan een gewoon boeket en houdt bovendien ook nog langer. Er is altijd wel een plekje voor te vinden, ergens op een tafel en de ontvanger heeft er verder geen omkijken meer na op het feest, geen vaas zoeken, stelen aansnijden, slechts neerzetten en er van genieten. De krans is niet zo groot, waardoor hij makkelijk ergens geplaatst kan worden en het verfijnde wordt, in combinatie met de kleine, fijne materialen en compacte manier van steken, hierdoor benadrukt.
De gebruikte materialen zijn lang houdbaar en met een beetje geluk droogt de krans zelfs in. Dit is een typische herfstkrans, maar een zelfde krans kan natuurlijk ook met andere kleurcombinaties gemaakt worden, zoals neutraal wit-groen of romantisch roze.
Beschrijving

Geel, groen en donker rood zijn echte herfstkleuren en geven de krans bovendien een heel natuurlijke uitstraling. Chrysanten zijn weliswaar jaarrond gekweekt verkrijgbaar, maar eigenlijk zijn het echte herfstbloemen, die in het najaar prachtig bloeien. In deze tijd zijn ook de bekende bolchrysanten in pot vol op verkrijgbaar. Omdat de krans niet zo groot is, zijn de mini Chrysantjes, Santini's, gebruikt. De kleinere bloemetjes passen beter bij de grootte van de krans en maken het geheel wat verfijnder. Ook de plukjes Hortensia passen goed bij de herfst. Het mos vult goed en zorgt voor een natuurlijke uitstraling.  
De krans is kort en compact gestoken, zodat deze er goed gevuld en weelderig uitziet, maar tevens heel verfijnd.

Gebruikte materialen


  • Steekschuim krans
  • Donker rode Santini's (mini Chrysant)
  • Groene Santini's (mini Chrysant)
  • Gulden roede (Solidago)
  • Hortensia (Hydrangea macrophylla)
  • Platmos
  • Krammen
  • Binddraad

Werkwijze

De steekschuim krans wordt in water gelegd, zodat deze zich vol kan zuigen. Dit moet niet geforceerd worden, door de krans onder houden, maar van zelf gaan zodat deze zich helemaal met water vult en er geen luchtbellen in komen. Ondertussen kunnen de bloemen voorbereid worden. Plukjes Hortensia worden op draad gezet, zo worden het mooie compacte toefjes, die stevig gestoken kunnen worden. Maak de plukjes niet te groot, liever meerdere kleinere plukjes, zodat het verfijnd blijft. De overige stelen worden kort geknipt, zodat ieder bloemetje met een steeltje enkel klaar ligt. De stelen moeten helemaal schoon zijn, blaadjes verwijderd. 
Het kost even wat tijd om dit voor te bereiden, maar daarna is het slechts een kwestie van alles insteken en gaat het sneller, bovendien krijg je zo een goed overzicht van hoeveel bloemen er van elke soort zijn en hoe deze dus verdeeld kunnen worden. 


Als de krans vol water gezogen is, kunnen de materialen op de krans gestoken worden. Plukjes mos worden met een krammetje vastgezet en afgewisseld met de verschillende bloemen. Voordat de bloemen in de steekschuim gestoken worden, worden de stelen op maat schuin aangesneden met een scherp mesje. Omdat de bloemen dicht op de steekschuim gestoken worden, hoeven de steeltjes niet zo lang te zijn.
De bloemen worden speels verdeeld over de krans, zodat er over van alles wat zit. De materialen worden compact, dicht op elkaar gestoken. Zo wordt de krans weelderig opgevuld en zijn er geen open plekken zichtbaar. De Solidago kan soms wat lage plukken hebben, die te ver uitsteken, waardoor het minder compact wordt. Het beste is dan om met een scherp mesje de top er uit te snijden, waardoor het plukje meteen compacter oogt.


Zelf begin ik gewoon te steken en wissel alle materialen af, werk de krans zo rond. Als het moeilijk is om een goede verdeling te krijgen, kan er ook eerst een basis worden opgezet, door de plukjes Hortensia en plukjes mos over de gehele krans te verdelen en daarna op te vullen met de overige bloemen.

Eenmaal klaar heeft de krans weinig verzorging nodig. Het steekschuim kan later nog wat nat gemaakt worden, maar de krans kan ook indrogen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten