zaterdag 30 september 2017

Chrysanten krans

Vrolijke bloemenkrans


Met een bloemenkrans kun je (letterlijk) alle kanten op: hij staat prachtig op tafel (zeker op een taartschaal met voet), maar hij kan ook rechtop neergezet worden (op een standaard) of aan de muur (of voordeur) gehangen worden. 
Leuk om een krans voor jezelf te maken, maar zeker ook als cadeau, als alternatief voor een "gewoon" boeket. Deze krans is met zijn felle kleurtjes lekker vrolijk en een echte blikvanger!
  

Chrysanten zijn ontzettend veelzijdig. Het zijn sterke bloemen, die zowel in een boeket als in een bloemstuk goed verwerkt kunnen worden en bovendien lang mooi blijven. Hoewel de Chrysant lange tijd een beetje een oudbollig imago had en vooral geassocieerd werd met grafstukken en -boeketten, is deze bloem nu eigenlijk weer helemaal hip. Dat komt vooral doordat er zo veel verschillende soorten zijn, met allerlei vormen en veel (felle) kleuren.

Ook in een bloemenkrans kunnen Chrysanten prima verwerkt worden, met hun brede, platte bloemen en stevige steeltjes zijn ze hier erg geschikt voor. Ik maakte laatst al een bloemenkrans (Herfstkrans), waar Chrysanten mooi met andere bloemen gecombineerd werden, maar deze krans met alleen Chrysanten is ook heel leuk. 


Beschrijving

Deze krans is gemaakt met één soort bloem, maar door de verschillende bloemvormen en kleuren is er genoeg variatie. De krans is heel compact gestoken, de bloemen hebben korte steeltjes en zijn dicht op het steekschuim geplaatst. Zo sluiten de bloemen mooi aan, zonder dat er groen gebruikt wordt als opvulling en krijgt de krans bovendien een moderne en verfijnde uitstraling. 
De witte, groene en roze Chrysanten zijn fel van kleur en zorgen voor een mooi contrast. Zo wordt de krans lekker vrolijk. Het kan echter ook heel mooi zijn om juist kleuren te kiezen die meer harmonieus zijn, zoals een combinatie van warme kleuren (geel, oranje, rood) of verschillende tinten van één kleur (licht roze, donker roze, fel roze). Zeker met Chrysanten zijn er veel mogelijkheden, omdat die in heel veel kleuren verkrijgbaar zijn.
De rand van de krans is met mos afgewerkt, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. 


Gebruikte materialen


Omdat deze krans niet zo heel groot is, heb ik de mini Chrysantjes (Santini) gebruikt, omdat die bloemen wat kleiner zijn en beter bij het formaat van de krans passen. De krans blijft zo toch verfijnd. Voor een wat grover effect of op een grotere krans, kunnen ook prima gewone (tros) Chrysanten gebruikt worden.

Benodigdheden: 
  • Steekschuim ring
  • Chrysanthemum santini: wit, groen en fel roze 
  • Mos (platmos)
  • Krammen

Werkwijze
Nadat de steekschuim ring volgezogen is met water, worden de tros chrysantjes gesplitst, zodat ieder bloemetje met een steeltje apart verwerkt kan worden. 
De rand van de krans wordt aan de binnenkant en buitenkant afgewerkt met plukjes mos, die met de krammen worden vastgezet. De krans wordt dan opgevuld met de bloemen. De steeltjes worden kort afgesneden en de bloemen worden recht in de steekschuim gestoken. De verschillende bloemen worden afwisselend gestoken, zodat er een speelse verdeling ontstaat. De bloemen worden tevens dicht op elkaar gestoken, zodat de krans goed opgevuld worden en de bloemen onderling aansluiten. Zo wordt de krans rond gewerkt tot deze klaar is.

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten