dinsdag 7 maart 2017

Staande takken

Kapstok met hartjes


Nu de carnavalsversiering weer opgeruimd is, werd het tijd voor iets nieuws op de vensterbank. Ik wilde eens iets maken met deze robuuste takken, die al een hele tijd op zolder lagen. De grillige takken zijn op zich al heel apart en de hartjes die er in/aan hangen maken het helemaal af...


Hoewel het white-washed wit met hout en zilverkleur goed combineert en er heel fris uitziet, is dit geen typische voorjaarsdecoratie. Eigenlijk is het heel neutraal en kan tijdens elk jaargetijde prima. Ideaal voor nu dus, als tijdelijke decoratie tot het tijd is voor paasdecoratie. Het is bovendien makkelijk te maken, aangezien de takken gewoon op een standaard gezet zijn en de hartjes er aan gehangen zijn. Snel klaar en doordat alles los hangt, kunnen alle gebruikte materialen zo weer worden hergebruikt als het geheel afgebroken wordt.
Ik heb nu voor hartjes gekozen, maar er zijn veel soorten en vormen hangers verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de Action of Xenos.   
 

Beschrijving

De dikke, robuuste white washed takken (Intratuin) staan op een metalen standaard met pin, zodat ze rechtop blijven staan. Door de grillige vorm zijn de takken op zich al interessant en hebben niet veel aankleding nodig. Zo komen de takken zelf ook goed tot hun recht. Hartjes zijn altijd wel leuk en geven het geheel iets romantisch. Het white washed hout en metaal past goed bij de witte takken en zo krijgt het geheel een frisse en moderne uitstraling.
Het staat leuker om twee takken naast elkaar te zetten, omdat één tak toch al gauw wat verloren uit ziet, zeker voor een groot raam. Door de symmetrie van twee maakt het veel meer uit. De takken zijn echter niet precies gelijk, het blijven tenslotte natuurlijke materialen en daardoor hangen de hartjes ook niet precies gelijk, hoewel bij beide takken wel de zelfde aantallen en soorten gebruikt zijn. Dit onderlinge verschil maakt het juist wat spannender. De takken zijn wel hetzelfde, maar niet precies gelijk.
De tak is niet zo breed, waardoor het geheel makkelijk op de vensterbank past. Door de hoogte en dikte hebben de takken genoeg volume om van buiten, zeker van een afstand, toch goed zichtbaar te zijn.


Gebruikte materialen

  • metalen standaard met pin
  • white washed takken
  • houten en metalen hartjes hangers, verschillende maten


Werkwijze

Onderin de takken moet een gaatje geboord worden, zodat de pin van de standaard in de tak past en de tak rechtop kan staan. De dikte en lengte van de pin bepaalt hoe breed en diep het gat moet worden, de pin moet helemaal in de tak komen. Ook is het belangrijk om redelijk recht te boren, zodat de tak (ongeveer) recht staat. Mijn liefste man heeft dit voor mij gedaan...
Daarna was het eigenlijk ook eenvoudig, want toen de takken eenmaal op de standaarden stonden, hoefden de hartjes er enkel nog ingehangen te worden. Deze hartjes hadden zelf al een touwtje of op z'n minst een lus om een touwtje te bevestigen. In gewone houten hartjes kan altijd nog een gaatje geboord worden er er alsnog een touwtje door heen gehaald worden.
De hartjes moeten de tak een beetje leuk aankleden, door de verschillende groottes en materialen te verspreiden over de tak krijg je een goede verdeling. Het ligt net aan de vorm van de tak welk hartje waar het beste past, iedere tak is anders dus de versiering ook.    

Helaas heb ik geen foto van de takken als ze op de vensterbank staan, door licht (weerspiegeling in het raam) waren de foto's te onduidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten