zondag 26 maart 2017

Luier taart

KraamvisiteAfgelopen week ging ik op kraamvisite bij een vriendin, want er is een schattig jongetje geboren! Ik maakte weer een luiertaart, het blijft mijn favoriete kraamcadeau omdat het niet alleen heel leuk uitziet, maar ook een ontzettend nuttig cadeau is, iets wat alle ouders altijd wel kunnen gebruiken. Hoewel het principe natuurlijk steeds hetzelfde blijft, is er veel variatie mogelijk in de decoratie van de taart, waardoor een taart steeds weer anders wordt.

Ik heb natuurlijk al eerder luiertaarten gemaakt en ik vind ze een perfect kraamcadeau. Je kunt de taart zo groot en uitgebreid maken als je zelf wilt: met één, twee. drie of zelfs meer lagen (en dus luiers) en met kleine cadeautjes, een knuffel of zelfs nog een cadeaubon er op.
Voor een jongetje wordt natuurlijk een blauwe of blauw-witte taart gemaakt en voor een meisje een roze of roze-witte. Neutrale kleuren kunnen echter ook heel leuk zijn, een zilver/grijs met witte taart of een lime groene is zowel voor een meisje als jongen heel mooi. Kijk voor meer voorbeelden ook eens op  Luiertaart voor meisjeLuiertaart voor jongetje, en Luiertaart.Beschrijving

Deze luiertaart bestaat uit drie lagen. Aangezien dit niet mijn eerste taart is, wist ik wel hoe die gemaakt wordt, maar op de site Luiertaart maken.nl staat veel informatie en inspiratie.
De decoratie van de taart is deze keer eens heel anders. Er zijn stroken blauw crêpe papier om de lagen geknoopt, versierd met stoffen en papieren bloemetjes.
De taart is helemaal blauw, aangezien hij voor een jongetje is. Er zijn wel verschillende tinten blauw gebruikt voor het contrast, zodat de afzonderlijke onderdelen wel nog opvallen. De opgerolde luiers zijn zo gedraaid dat de buitenkant helemaal wit is. Dit ziet mooi strak uit.
Op de taart staan twee pakjes, opgerolde slabbertjes in crêpe papier ingepakt, versierd met lint. Helemaal bovenop staat een knuffel, die niet alleen heel schattig is, maar het geheel helemaal af maakt. De knuffel past er qua kleur weliswaar niet helemaal bij, maar mijn zoontje had speciaal déze in de winkel uitgezocht en het staat toch wel leuk, vooral ook doordat de pootjes wat over de taart hangen. De lagen van de taart zelf zijn deze keer vrij, geen krullen of slingers er op, want dit zag nogal rommelig uit. Nu is het eenvoudig en strak, gewoon mooi.
Voor de stevigheid staat de taart op een kartonnen ondergrond, bekleedt met aluminium folie.Gebruikte materialen

 • 62 Luiers (Ik gebruikte maat 2, zodat de luiers niet meteen gebruikt hoeven te worden. Vaak hebben de ouders al een voorraad maatje 1 en sommige baby's zijn daar ook snel uitgegroeid.) 
 • 2 Slabbertjes
 • Knuffeldier
 • Stuk karton (van een doos bijvoorbeeld)
 • Aluminium folie
 • Blauw crêpe papier (hobbywinkel)
 • Wit kanten lint (Action)
 • Papieren en stoffen knutsel/hobby bloemetjes, gemengd in een zakje (Action)
 • Elastiekjes
 • 5 Bamboe stokjes of lange saté stokjes 
 • Lijm (lijmpistool)

Werkwijze

Het maken van een luiertaart heb ik al eerder beschreven en de opbouw is eigenlijk steeds hetzelfde. Op de site van Luiertaart maken staat overigens een zeer duidelijke en uitgebreide uitleg en instructie.
Om de basis te maken, de luiertaart zelf, worden eerst alle luiers opgerold en met een elastiek er om vast gezet. Rol vooral niet te strak en doe de elastiek er losjes (enkel) omheen, zodat de luiers naderhand niet te zeer gekruld en gebogen zijn. De rolletjes worden vervolgens met een elastiek samengebonden. Voor de bovenste laag worden 7 luiers gebruikt, 1 in het midden en de overige 6 er rondom omheen. Voor de tweede laag worden weer deze 7 luiers gebruikt, met nog een rand van 12 luiers eromheen. De derde laag heeft weer dezelfde opbouw van 7 en 12 luiers met daar omheen nog eens 17 luiers. De lagen worden op elkaar gezet, met de stokjes er tussen, zodat de lagen stevig staan. Let uiteraard op dat de luiers niet beschadigd worden met de stokjes. Het beste is als alle luiers naar dezelfde kant geplaatst en gedraaid worden, dat ziet er mooi rustig en netjes uit.
Dan kan de taart afgewerkt worden. Hiervoor wordt een wat speels gefrommelde strook crêpe papier in het midden rondom de luiers gewikkeld, zo is ook de elastiek weggewerkt. De bloemetjes kunnen er dan met een lijmpistool op gelijmd worden. De slabbertjes worden strak opgerold en in crêpe papier ingepakt, omwikkeld met het witte lint. Deze kunnen bovenop de taart, op een laagje crêpe papier geplaatst worden, om ze vast te zetten kan er een stokje in gestoken worden, wat tussen de luiers gestoken wordt. De knuffel komt dan helemaal bovenop te staan.
Het geheel komt op de met aluminium beklede en op maat geknipte kartonnen ondergrond te staan en wordt ingepakt in cellofaan folie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten