zondag 19 maart 2017

Mobile

Hanger met vogelhuisjesDeze hanger met vogelhuisjes past helemaal bij de lente en kan zo wel binnen als buiten opgehangen worden. Door het gebruik van een ronde ring als basis, wordt dit een echte mobile, wat weer eens wat anders is dan een "gewone" hanger waar accessoires naast of onder elkaar elkaar hangen.

Dit is een mobile, de vogelhuisjes en andere accessoires hangen door elkaar, wat deze hanger een 3D effect geeft. Hierdoor heeft het geheel echter ook meer diepte en kan niet overal opgehangen worden. Aan het raam was bijvoorbeeld te weinig plaats, omdat de mobile tegen de gordijnen aan kwam. Beter is het om de mobile aan een haak met lange arm te hangen, waar bijvoorbeeld ook hangpotten aan hangen, of aan een haakje in het plafond, zodat de ring en dus de rest van de mobile "vrij" hangen kan.
Natuurlijk is het ook mogelijk om een rechte stok of tak als basis te gebruiken en de vogelhuisjes en andere accessoires hier naast elkaar aan te hangen. Deze komen dan, op verschillende hoogtes, op een rij te hangen, waardoor het geheel wel breder, maar minder diep wordt. Dit past beter aan een raam of tegen de muur aan.
Hoewel de foto's binnen gemaakt zijn, hangt deze mobile nu bij mijn ouders onder het afdak van het terras. Hier hing al een haak, waar in de zomer een hangpot aan hangt en daar paste deze mobile nu prima.Beschrijving

De basis is een houten ring en hier hangen verschillende vogelhuisjes aan. De vogelhuisjes passen goed bij de lente, de tijd van eitjes en jonge vogels. Ook in de tuin zijn de echte vogelhuisjes nu populair bij de vogels om er nestjes in te maken. Het tillandsia mos heeft wel wat weg van kleine nestjes en de katjes takken die er tussen hangen, passen ook helemaal bij de lente. Verder hangen er nog slingers van kleine hartjes tussen.
De mobile moet goed gevuld zijn, met de accessoires mooi verdeeld, maar niet té vol hangen, juist de open ruimte zorgt ervoor dat de afzonderlijke onderdelen goed tot hun recht komen.
Het wit met zilver en enkele natuurlijke materialen zorgt voor een frisse, neutrale uitstraling. het oogt modern en licht.


Gebruikte materialen


  • Houten ring (Deze had ik toevallig nog liggen en was een onderdeel van een oude kapstok. Eigenlijk kan er elke ring voor gebruikt worden, als deze maar stevig genoeg is om het gewicht van alle accessoires te dragen. Een rechte stok of tak kan echter ook gebruikt worden, de accessoires komen dan naast elkaar te hangen.)
  • Verschillende soorten vogelhuisjes
  • Katjes takken (Salix caprea)
  • Tillandsia (baardmos)
  • Hartjes, zilverkleurig met een touwtje er aan om op te hangen
  • Zilverkleurige wikkeldraad


Werkwijze


De basis wordt gemaakt door ijzerdraad om de houten ring te wikkelen, zodat er een kruis ontstaat (zie foto). Dit moet stevig zijn, dus meerdere keren wikkelen en strak aantrekken is noodzakelijk. Hier kunnen de accessoires dan aan gehangen worden.
De ring is op verschillende plaatsen bekleedt met tillandsia, dat met wikkeldraad is vastgezet. Dit kan best losjes worden vastgezet en hier en daar wat afhangen voor een natuurlijk effect.
De vogelhuisjes zijn met ijzerdraad aan de ring bevestigd. Het is belangrijk om voor een goede verdeling te zorgen. Enerzijds zodat de ring in evenwicht hangt en anderzijds omdat dit ook mooier uitziet. Zowel de plaats op de ring als de lengte van de draad bepalen hoe het vogelhuisje komt te hangen.
Wanneer deze eenmaal hangen, kunnen de takken worden bevestigd. Deze kunnen tussen de vogelhuisjes met wikkeldraad aan het draadframe of aan de ring zelf bevestigd worden.
Dan worden de touwtjes van de hartje aan elkaar geknoopt, zodat er een lange slingers ontstaan. Deze worden op verschillende plaatsen tussen de vogelhuisjes gehangen.
Tot slot wordt er een ijzerdraad of touw op gewenste lengte aan het midden van het draadframe bevestigd, om de mobile mee op te hangen.
Om goed te kunnen blijven hangen, moet de mobile in evenwicht zijn. Tussendoor moet er regelmatig gecontroleerd worden of de mobile nog recht hangt, anders kunnen sommige accessoires alsnog wat verplaatst worden om het evenwicht te herstellen.

      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten