vrijdag 11 november 2016

Winter viooltjes

Winterbloeiers


Een paar bloeiende plantjes brengen wat kleur en leven in de verder sobere, dorre wintertuin. Nu is het weer tijd voor de winterviolen! Deze bloeien de hele winter steeds opnieuw en zijn bovendien heel sterk, ze verdragen vorst en sneeuw en blijven mooi.


Hoewel we nu ook eigenlijk voornamelijk lekker warm binnen zijn, op even buiten spelen met goed weer na, is het toch leuk om, als je uit het raam kijkt, een gezellige tuin te zien. Rond deze tijd ziet de tuin er toch wat sober uit: weinig kleur en sfeer. Gesnoeide hosta's, afgeknipte vrouwemantel, kale stuiken... Gelukkig blijven de buxus bollen en klimop wél groen. Met een paar bloeiende plantjes erbij ziet de tuin er daarmee toch nog wat groen en levendig uit.
Viooltjes zijn bekende plantjes, die ook in voorjaar en zomer volop verkrijgbaar zijn. Deze winterviolen zijn speciaal geschikt voor de winter. De bolchrysant (Bolchrysant) staat ondertussen ook prachtig in bloei en de viooltjes staan leuk in een mandje en in de hangpotjes aan de muur. Andere leuke winterplantjes zijn de Bergthee (Gaultheria procumbens), met zijn rode besjes leuk voor Kerst, heide plantjes (Calluna) of de Kerstroos (Helleborus).

Verzorging

De viooltjes kunnen in de volle grond of in potten worden ingepland, maar dit hoeft niet. Ze kunnen ook in hun kweekpotje in een sierpot of mand gezet worden, eventueel meerdere bij elkaar. Het is dan wel belangrijk om ze een beetje beschut en liefst niet op de grond neer te zetten, bij harde wind en vorst.
Als de plantjes wel in een pot ingepland worden, moet dit wel een (vorstbestendige) buitenpot zijn, voorzien van gaatjes in de bodem om overtollig water er uit te laten lopen. Dit is belangrijk, zeker in het natte najaar, omdat het water anders onderin de pot blijft staan en de wortels (en naderhand de plant zelf) wegrotten.
De plantjes hoeven nauwelijks water te krijgen, aangezien het meestal al meer dan genoeg regent. Zo lang de (pot)grond vochtig tot licht uitgedroogd is, is water geven niet nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten