zondag 27 november 2016

Advent 2016

Boomstamlaagjes en adventkaarsjes


Vandaag is de adventtijd begonnen en daar hoort natuurlijk een adventsstuk bij! Dit jaar wilde ik eens iets anders dan een traditionele krans of schaal met kaarsen. Het werd deze zuil met laagjes van boomstamschijfjes gevuld met witte kerstballetjes, hout en grijs mos. Modern, maar toch warm en natuurlijk.

Het was eigenlijk mijn bedoeling om drie dezelfde lagen met kerstballetjes en mos te maken, maar terwijl ik bezig was, merkte ik dat ik niet genoeg balletjes had. Om het toch af te kunnen maken, werd de middelste laag bekleedt met mos en houten dennenboompjes, die ik gelukkig wél nog had. Uiteindelijk vind ik dit misschien nog wel mooier, omdat het geheel door de afwisseling in de laagjes minder stijf en saai wordt. Geluk bij een ongelukje dus...

Beschrijving

Boomstam schijven zijn helemaal in en inmiddels bijna overal verkrijgbaar in verschillende maten, diktes en soorten hout. Ze zorgen meteen voor een natuurlijke uitstraling en het neutrale hout past bij elke kleur. De kleine schijfjes zijn ideaal om lagen mee te creëren en de grote schijf als ondergrond maakt één geheel van de zuil en de theelichtjes erom heen.
Doordat de zuil de hoogte in gaat, heeft het stuk veel volume en is het goed zichtbaar vanuit de hele kamer. Het geheel is echter niet erg breed en neemt weinig ruimte in op tafel, wat wel zo praktisch is. Door de afmeting past dit stuk ook prima op een smallere tafel of op een kastje of dressoir.
De combinatie van het hout met wit en grijs zorgt voor een winterse, natuurlijke uitstraling en de kerstballetjes en -boompjes geven het stuk een duidelijk kerstaccent. Door de laagjes en strak gerangschikte kerstballetjes is het modern, maar door de asymmetrische vormen, de minder strakke (rechte) laagjes en de uitstekende plukjes mos blijft het speels en natuurlijk.  
Eenvoudige theelichthouders passen mooi bij de naturel en basic uitstraling, hoewel metalen of witte ook mooi zouden staan. Het is vooral belangrijk dat ze niet te groot zijn, zodat de boomstam niet te "vol"wordt.
De basis voor dit stuk is een spies op voet, die stevigheid en stabiliteit geeft. Verder zijn er veel variaties mogelijk met andere kleuren en/of andere materialen.Gebruikte materialen


Voor de basis:

  • Stevige metalen spies op voet (verkrijgbaar in verschillende lengtes)
  • Grote boomstam schijf met gat 
  • 4 Kleine, dunne boomstam schijfjes met gat
  • Grijze steekschuim voor droog gebruik

Voor de bekleding:

  • Witte mini kerstballetjes
  • Houten kerstboompjes
  • Tillandsia (grijs baardmos)

Voor de versiering:

  • 4 Theelichthouders
  • Kerst accessoires zoals houten "Xmas" of ster, eventueel sneeuw en/of glitters


Werkwijze 


 

De boomstamschijven worden op de metalen spies geschoven, met daartussen blokjes steekschuim. De steekschuim is 8-kantig bijgesneden, zodat deze een cilindervorm krijgt en op de spies geplaatst. Nadat alles is uitgemeten, zodat de bovenste houtschijf precies aan de top van de spies zit, de bovenste lagen weer verwijderen en de onderste eerst opvullen.
Beginnend met een laagje tillandsia, de kerstballetjes steeds verspringend in rijen plaatsen, met iedere keer een laagje tillandsia ertussen. Zo wordt ook de ruimte tussen de balletjes gevuld en de plukjes kunnen er mooi tussen geschikt worden. Afsluiten met een laagje tillandsia en dan een boomstamschijfje en de volgende steekschuim blok plaatsen. Deze en de volgende laag ook zo afwerken, eindigend boven aan de spies met een boomstamschijfje. Steekt er toch te veel van de spies uit, kan er ook een plukje tillandsia als uiteinde gebruikt worden om de spies weg te werken. Tot slot de theelichthouders op de boomstam rond de zuil plaatsen en wat accessoires of versiering toevoegen (sterren, Xmas, sneeuw).

 

Het is weer zo ver, het is weer advent
Kijk hoe het eerste kaarsje brandt
Een vuurtje dat loopt, dat maakt ons bekend
Licht zal er komen, licht in het land
(Adventliedje)

Hier brandt het eerste kaarsje al en het ziet er heel gezellig uit. Ik wens jullie allemaal een gezellige en fijne advent tijd toe!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten