dinsdag 15 november 2016

Luier taart

Kraamcadeau voor een meisje 


Een luiertaart blijft voor mij het ideale kraamcadeau. Je hebt iets moois in handen als je op kraamvisite gaat, luiers kunnen álle ouders goed gebruiken en je kunt de taart persoonlijk maken met versieringen en kleine cadeautjes.

Deze week gingen we op kraamvisite bij mijn vriendin en haar man om hun pasgeboren dochtertje te bewonderen, wat een schattig meisje! Ik wilde graag een écht cadeautje mee nemen. Natuurlijk zijn geld of een cadeaukaartje ook altijd geschikt, zodat de ouders het kunnen besteden aan iets wat ze zelf willen, maar een cadeau is toch nog wat persoonlijker. Over kleding, speelgoed, of babyspullen twijfel ik altijd... Je weet vaak niet precies wat ze al hebben, wat ze wel nog kunnen gebruiken, wat hun smaak is, welke maat. Dan zijn luiers altijd goed, want hoe groot de voorraad ook al is, luiers heb je nooit genoeg! Met een paar leuke accessoires is dit een leuk, creatief en toch ook heel nuttig cadeau.


Beschrijving

Deze roze luiertaart is natuurlijk voor een meisje, maar kan net zo goed met blauw of een neutrale kleur gemaakt worden. Ik maakte al eerder luiertaarten (lees ook Kraamcadeau en Kraamvisite) en de basis is eigenlijk steeds gelijk. Wil je ook een luiertaart maken, dan is de site Luiertaartmaken.nl echt een aanrader, je vindt er een goede uitleg en instructie om de basis van de taart te maken en verder vind je er veel inspiratie voor de afwerking.
De basis van de taart bestaat uit opgerolde luiers, die vervolgens wordt versierd en gevuld met kleine pakjes. Ik heb luiers "maat 3" gekozen, zodat de ouders er in ieder geval nog even mee vooruit kunnen. Het is natuurlijk ook mogelijk om opgerolde hydrofiele of wasbare luiers te gebruiken in plaats van wegwerpluiers.  

Gebruikte materialen 

Voor de taart basis (3 lagen):

 • 62 luiers, maat 3
 • 65 elastiekjes
 • 3 saté stokjes

Voor de afwerking:

 • roze papier, in stroken gesneden
 • roze lint, plastic met kant dessin (Action)
 • roze organza
 • houten hartje
 • roze en witte papier strookjes en sliertjes
 • Karton (voor de ondergrond)
 • Aluminium folie

Voor de vulling (kleine cadeautjes):

 • Setje van 3 rompertjes
 • Mini Zwitsal baby verzorgingsprodcuten 
 • Knuffeldoekje   
 • Roze stoffen lint
 • Saté prikkers


Werkwijze

De basis maken:
Rol de luiers op en zet deze (losjes) vast met een elastiek er om. Zorg dat alle luiers mooi recht en in dezelfde richtig gerold worden. Rol ze wel stevig, maar niet te strak. Zo houden ze volume en zijn ze naderhand niet zo erg verfrommeld.
Maak 3 cirkels van rechtopstaande luiers, die samen de lagen van de taart vormen. De luiers worden in ringen gerangschikt en iedere laag krijgt een ring meer: 1+6, 1+6+12, 1+6+12+17. Zet de luiers weer vast met een elastiek. Zorg dat alle luiers in dezelfde richting liggen, zodat de buitenkant gelijkmatig uitziet.
Stapel de lagen en steek hier voorzichtig de saté prikkers door, zodat de lagen stevig vast zitten en er niet af kunnen vallen. Let uiteraard op dat de luiers niet doorgeprikt worden!

Afwerking:
Rol de stroken roze papier om de lagen taart en wikkel daarna het lint er om. De dunne strookjes papier kunnen met een schaar gekruld worden en daarna in groepjes op de taartlagen gelegd worden. Het tule wordt bovenop gedrapeerd. Op het houten hartje heb ik de naam van de baby geschreven, voor een persoonlijk accent.
De bodemplaat eventueel op maat snijden en met aluminiumfolie bekleden, zodat de taart een stevige ondergrond heeft en makkelijk opgepakt kan worden.

Versiering:
De rompers zijn opgerold en met een roze lintje vast geknoopt. De verzorgingsproducten zijn bekleedt met roze papier en versierd met plakparels, zodat de gele flesjes wat meer in het roze geheel passen. Maak een stukje saté prikker aan de cadeautjes, zodat ze hiermee tussen de luiers gestoken kunnen worden. Zo zitten ze stevig op de taart en vallen er onderweg iet steeds af. Het knuffeldoekje met zijn kartonnen kaartje in de taart gestoken.

Als afwerking wordt de taart tenslotte in cellofaan folie ingepakt, zodat het een feestelijk kraamcadeau wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten