Bloemenhartje
Eén van mijn favoriete bloemstukken blijft het bloemenhart. Romantisch en verfijnd, of robuust en stoer, zo'n hart straalt toch altijd een zekere tederheid uit door de vorm en blijft een liefdevol gebaar. Daarom is het ook voor veel gelegenheden geschikt: als cadeau, als rouwbloemstuk, voor een huwelijk... Soms zeggen bloemen meer dan woorden!
Een bloemenhart is eigenlijk natuurlijk een gewoon bloemstuk, maar dan in hartvorm. Net als bij een bloemenkrans worden de bloemen compact en kort gestoken. Het hart kan op verschillende manieren en met verschillende soorten bloemen en materialen opgevuld worden, dus er is veel variatie mogelijk.
Beschrijving
Dit bloemenhart is gemaakt met witte en groene materialen. Deze kleurcombinatie van wit en groen is eigenlijk altijd mooi. Heel neutraal, fris en toch ook zacht. Door het gebruik van verschillende bloemvormen, de lange, spitse Lysianthus en de platte, brede Santini, in combinatie met plukjes Trachelium en mos, zorgen voor wat hoogteverschil in het hart, waardoor het meer diepte krijgt. Het wordt wat speelser en nonchalanter, er zit wat beweging in waardoor het niet zo stijf oogt. Ook de combinatie van de grote, grove Lysianthus en Santini met de kleine, verfijnde Trachelium en Lysianthus knopjes zorgt ervoor dat het bloemstuk verfijnd uitziet. De rand van het hart is afgewerkt met Ruscusblad.
Het bloemenhart is gestoken op een kant en klaar hart van steekschuim, met ondergrond en handvat.
Gebruikte materialen
- Steekschuim hart
- Ruscus blad (Ruscus hypophyllum)
- Lysianthus wit (Eustoma russellianum)
- Mini Chrysant wit met groen hart (Chrysanthemum santini)
- Trachelium wit (Trachelium caeruleum)
- Mos (platmos)
- Speldjes of krammen
Werkwijze
Eerst wordt de rand van het hart bekleed met Ruscusblad. Dit stevige blad is goed houdbaar, ook zonder water en hoeft niet in de steekschuim gestoken te worden. De bladeren kunnen dan wel wat gaan krullen, dus het is belangrijk om deze goed te laten overlappen, zodat de steekschuim ook naderhand mooi bedekt blijft. De steeltjes worden van de blaadjes afgesneden en de blaadjes overlappend op de rand gelegd en vastgezet met een speldje. Een krammetje kan ook, maar dat ziet iets minder mooi uit. Het uiteinde van het eerste blaadje wordt samen met het begin van het tweede vast gestoken en zo wordt de hele rand afgewerkt. Daarna volgt er boven nog een tweede rand op dezelfde manier. De bovenste rand mag iets boven het steekschuim uitsteken, indien nodig kan er nog een derde rand boven komen.
Vervolgens wordt het hart opgevuld met bloemen. De bloemen worden met korte steeltjes, dicht op de steekschuim gestoken. Het is belangrijk om de bloemen dicht op elkaar te steken, zodat het hart mooi compact gevuld wordt. Als eerste worden de grote Lysianthus bloemen in het hart gestoken, dat is makkelijk omdat deze zo goed over het hart verdeeld kunnen worden. Daarna worden de andere bloemen er tussen gestoken, samen met plukjes mos. Het mos kan met een speldje of kram vast gezet worden. Van de Lysianthus worden ook de kleine knopjes gebruikt, die zullen weliswaar niet meer open gaan, maar staan er toch ook mooi bij als knopje. Het hart wordt zo helemaal gevuld, waarbij de bloemen speels, maar toch redelijk gelijkmatig verdeeld worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten