donderdag 5 oktober 2017

Bloemenzuil

Blok met Chrysanten en mos



Dit bloemstuk heeft de vorm van een rechthoekige zuil, aangezien het op een rechtopstaande blok steekschuim gemaakt is. Aan de bovenkant bloemen en aan de onderkant mos. Leuk, makkelijk en weer eens wat anders op tafel...

Ik maakte laatst met deze Chrysantjes al een mooie bloemenkrans (Chrysanten krans) en er waren nog een paar bloemetjes over. Te weinig om er nog echt wat mee te maken, zoals bloemstuk of nóg een krans, te korte steeltjes voor een boeket, maar eigenlijk ook zonde om ze zo maar weg te gooien. Ik besloot er een steekschuim blok mee te bekleden en aangezien er niet genoeg was om de hele blok mee te bedekken, werd de onderkant op gevuld met mos. Uiteindelijk werd het nog een hele leuke creatie, die mooi op tafel staat. Een leuk idee wat natuurlijk veel variaties kan hebben, door iets andere bloemen of kleuren te gebruiken.


Beschrijving

De basis voor deze zuil is een blok steekschuim, aan de onderkant bekleed met aluminium folie, tegen het lekken. De langwerpige, rechthoekige vorm van deze blok is meteen de vorm van de zuil, maar de steekschuim kan ook in een andere vorm gesneden worden, bijvoorbeeld rond, driehoekig of achthoekig. 
De bovenste helft is bedekt met bloemen, de mini Chrysanten. Ook andere bloemen zijn geschikt hiervoor, met name brede, platte bloemen. Door de compacte vorm van de Chrysanten kunnen deze mooi dicht op elkaar gestoken worden, zodat de blok goed gevuld wordt.
De bovenkant is helemaal met bloemen bedekt en over de rand lopen de bloemen op de zijkanten door.
Hoewel de blok eigenlijk uit noodzaak deels met mos bekleed is, omdat ik niet genoeg bloemen had, ziet het geheel er zo eigenlijk nog veel leuker uit. De overgang van mos naar bloemen is hier heel speels gemaakt, golvend, zodat er een beetje een druipeffect ontstaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om juist een heel strakke, rechte lijn te maken.


Gebruikte materialen

  • Steekschuim blok
  • Aluminium folie
  • Platmos
  • Krammen
  • Chrysanthemum santini: fel roze, groen en wit

Werkwijze



Nadat de steekschuimblok zich heeft volgezogen met water, wordt deze aan de onderkant bekleed met aluminiumfolie. De blok wordt op een dubbelgevouwen stukje aluminiumfolie geplaatst, de uitstekende randjes worden om de blok heen gevouwen en eventueel vastgezet met een krammetje.
De korte steeltjes van de Chrysantjes worden met een scherp mesje op maat schuin aangesneden. De steeltjes hoeven niet zo lang te zijn, aangezien de bloemen dicht op de steekschuim gestoken worden. Eerst de bovenkant, de bloemen mooi verdelen. Daarna worden de zijkanten verder opgevuld. De bloemen worden aan de randen zó gestoken, dat deze mooi aansluiten en er geen steekschuim meer zichtbaar is. Het is belangrijk om de bloemen steeds recht in de steekschuim te steken, dus niet schuin, ook niet langs de randen. Aan de zijkanten worden de bloemen dus horizontaal ingestoken en bovenop verticaal. De onderkant kan speels eindigen met een golvende lijn. De nog niet bedekte steekschuim wordt dan bedekt met mos, dat met krammen wordt vastgezet. Zo wordt ook de aluminiumfolie aan de onderkant weg gewerkt.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten