zondag 30 juli 2017

Roze bloementaart

Zoet en mooi


Hoewel hij niet eetbaar is, ziet deze zoete, roze bloementaart er wel om op te eten uit. Een mooie, romantische taart, die overal wel past: op tafel, op een bijzettafeltje of op een dressoir. Het is helemaal niet moeilijk om een bloementaart te maken, maar het ziet er wel heel spectaculair uit!

Deze taart maakte ik om cadeau te doen, maar hier in huis zou die ook heel mooi staan. Een bloementaart is een leuk alternatief voor een boeket. Het is een eenvoudig te maken bloemstuk, wat vaak ook nog langer staat dan bloemen in een vaas. Een bloementaart ziet er bovendien heel feestelijk uit, dus ook perfect voor een speciale gelegenheid. Er zijn zo veel mogelijkheden om de bloementaart te maken, zoveel variatie in kleuren, soorten bloemen en thema's.
Zo'n taart staat prachtig op een mooie taartschaal en je kunt hem overal wel neerzetten. Wat extra leuk is, is om een soort high tea tafereeltje te maken, door de taart (op een taartschaal) op een dienblad neer te zetten, met een paar theekopjes en een mooie theekan.
Beschrijving

Deze taart is roze, maar kan natuurlijk in elke kleur gemaakt worden. Het roze ziet er extra zoet uit en past goed bij de taart. Een bloementaart is eigenlijk een eenvoudig bloemstuk, gemaakt op steekschuim in taartvorm. Het is zo eenvoudig omdat de bloemen eigenlijk alleen maar recht in de steekschuim gestoken hoeven te worden, er is dus weinig moeilijke techniek voor nodig. Het enige wat belangrijk is, is een goede verdeling van de bloemen.
De randen zijn afgewerkt met blad en lint en het midden opgevuld met bloemen. Het bloemstuk wordt compact gestoken en royaal gevuld, zodat het een volle en weelderige uitstraling krijgt, het doet zelfs een beetje denken aan een echte taart, met room er op. De bloemen staat dicht op elkaar en door de verschillende bloemvormen, zoals de hogere, ronde rozen, de brede, platte chrysanten en de compacte, stevige papaverbollen, krijgt het bloemstuk wat structuur- en hoogteverschil. Zo krijgt de taart vloeiende bewegingen en wat meer diepte en ziet daardoor royaal gevuld uit.
De taart komt het mooiste tot zijn recht op een taartschaal op voet. Om hem veilig te transporten werd een kartonnen plaat met aluminiumfolie bekleedt en de taart hierop in een kartonnen (taart)doosje geplaatst.


Gebruikte materialen


  • Steekschuim taartvorm
  • Donker roze rozen
  • Roze Hortensia
  • Papaver
  • Roze Chrysanten
  • Aspidistra blad
  • Roze parelspelden
  • Roze lint 
  • Krammen
WerkwijzeNadat de steekschuim volgezogen is met water, wordt deze aan de onderkant bekleedt met aluminiumfolie. De folie wordt aan de rand omgevouwen, zodat deze een soort bakje vormt. Zo is de onderkant redelijk waterdicht en het steekschuim bedekt.

Vervolgens worden het Aspidistra blad om de zijkant van de taartvorm gewikkeld en vast gezet met krammen. Aan de onderkant wordt het blad omgevouwen en ook vast gezet.
De bloemen worden recht is de taart gestoken. Belangrijk is een goede verdeling. Het kan makkelijk zijn om met de papaver bollen te beginnen en de ruimte hierom heen op te vulllen met rozen, afgewisseld met een chrysant of hortensia plukje. Het is wel belangrijk om de hortensia plukje op draad te zetten. Zo blijven deze mooi stevig en compact en kunnen ze makkelijk in het steekschuim gestoken worden.
Als de taart opgevuld is, kan er een parelspeldje in de papaver bollen gestoken worden. Om de taart wordt een roze lint geknoopt, voor extra versiering.

Naderhand kan de taart nog eens bevochtigd worden, door wat water tussen de bloemen (niet er op!) op de steekschuim te gieten. Het is echter ook mogelijk om de taart te laten indrogen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten