woensdag 14 september 2016

Bloemen zuil

Hoog bloemstuk 


Dit hoge, strakke bloemstuk lijkt wel een bloemenzuil. Ik maakte dit voor een bruiloft, als tafelversiering tijdens de ceremonie in het gemeentehuis en later in de feestzaal, maar dit bloemstuk is eigenlijk voor veel gelegenheden geschikt. Het kan gebruikt worden als aankleding van een ruimte voor voor een feestelijke gelegenheid, maar het staat natuurlijk ook heel mooi "gewoon" in huis.

Beschrijving

Het bloemstuk is compact gemaakt en door de grote bloem- en bladvormen of grote toefjes van bloemen ziet het er heel strak uit. Het staat in een crèmekleurige hoge pot, die de hoge vorm van de zuil benadrukt. Zo'n bloemstuk is zeer geschikt als tafelversiering voor een tafel waar niet aan gegeten wordt, bijvoorbeeld een buffet- of cadeautafel, maar ook op een dressoir of side-table staat het prachtig.


Gebruikte materialen

Het bloemstuk staat in een crèmekleurige hoge bloempot. Het is belangrijk dat een pot waterdicht is. Een glazen vaas is ook geschikt, maar dan moet de steekschuim bekleedt/bedekt worden. De pot moet een brede basis hebben, zodat het hoge bloemstuk stevig en stabiel staat. Taps toelopende potten of vazen zijn daarom niet zo geschikt.
Het bloemstuk is in steekschuim (Oasis) gestoken, hiervoor zijn gewoon rechte blokken gebruikt.

De volgende bloemen zijn in het bloemstuk verwerkt:

  • Aspidistra blad (Aspidistra elatior)
  • Witte/crème roos (Rosa 'Avalanche')
  • Groene hortensia (Hydrangea macrophylla)
  • Groene hypericum (Hypericum 'Green Condor')
  • Kogeldistels (Echinops ritro)
Het aspidistra blad kan mooi gevouwen worden, waardoor er een bedekkende basis ontstaat. Het gladde, gevouwen blad is qua vorm erg strak, geen vertakkingen en sprietjes die uitsteken, waardoor de compacte vorm goed benadrukt wordt. De rozen en de kogeldistels hebben een grote, ronde en compacte vorm, waardoor ze duidelijk aanwezig zijn in de zuil en het geheel ook strak oogt. De hortensia en hypericum zijn in grotere trosjes (plukjes) gebruikt, zodat deze fijnere materialen op dezelfde manier als de grote bloemvormen gebruikt worden. Wanneer er meer fijnere materialen gebruikt worden, die geheel verspreid worden, wordt het geheel minder strak, maar speelser en verfijnder (meer een "mille-fleur" idee), wat ook heel mooi kan zijn.


Werkwijze

De natte steekschuim moet stevig in de pot geplaatst worden. Indien nodig kan de pot opgevuld worden met kippengaas of folie. Het kan handig zijn om dan onder in de pot wat kiezelstenen te leggen, zodat het zwaartepunt niet te hoog ligt en het geheel toch stabiel staat. Vervolgens worden de blokken steekschuim rechtop gestapeld en vast gezet met lange saté-prikkers die er diagonaal doorheen gestoken worden. De basis moet goed stevig zijn!
Dan wordt het aspidistra blad gevouwen en de zuil wordt met blad bekleed. Het is de bedoeling dat de steekschuim helemaal bedekt is met het blad, zodat de bloemen er slechts hier en daar tussen gestoken hoeven te worden. Het blad met bladglans inspuiten om watervlekken en stof op te lossen en een mooie glans te geven en dit goed laten drogen om vlekken op de bloemen te voorkomen.
Daarna worden de bloemen er in gestoken. Het makkelijkste is om met de rozen te beginnen, deze goed schuin aan te snijden en gelijkmatig verdeeld in of tussen het blad te steken. Wanneer de rozen goed verdeeld zijn, kunnen de andere bloemsoorten één voor één er bij gestoken worden, waarbij goed op de verdeling gelet moet worden. De bloemen moeten symmetrisch en evenwichtig verspreid gestoken worden. Het is aan te raden om de hortensia plukjes even op draad te zetten. Dit geeft meer stevigheid aan de bloem, steekt makkelijker en zorgt bovendien voor mooi compacte toefjes. Indien nodig, als deze erg wijd vertakt is, kan de hypericum ook met draad opgebonden worden tot een toefje.
Tot slot heb ik in sommige roosjes een parelspeldje gestoken, voor een extra feestelijk detail.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten