Verjaardagstaart met rozen
Een bloementaart in huis ziet er altijd prachtig uit, maar het is tevens een leuk cadeau om te geven, als alternatief voor een boeket(je). Je kunt de taart zo groot of klein maken als je zelf wilt en de mogelijkheden zijn eindeloos. De wit groene bloementaart is romantisch, maar toch vrij neutraal, hij past zowel in een moderne als klassieke inrichting.
Beschrijving
Deze bloementaart was bestemd als verjaardagscadeau, maar staat voor de foto even thuis op een glazen schaal op voet. Staat hier ook heel leuk! Bijna zonde om hem weg te geven... Het wit en groen oogt lekker fris en toch klassiek, de witte rozen lijken wel slagroomtoefjes op de taart!Gebruikte materialen
- Steekschuim taartvorm
- Grote witte roos ('Akito')
- Papavers (Papaver somniferum)
- Witte Trachelium
- Aspidistra blad
- Parelspeldjes en krammen
Voor de bloementaart heb ik een steekschuim taartvorm (een schijf) gebruikt. Deze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, voor elke gelegenheid (en beurs) dus wel een taart. Hoe groter de taart, hoe meer je natuurlijk moet opvullen, dus des te meer bloemen heb je nodig. Als de taart groot mag worden, is het leuk om met twee of meerdere lagen te werken, zoals een echte taart. De lagen steekschuim worden dan eerst langs de rand bekleed en dan met prikkers vastgezet op elkaar en dan opgevuld met bloemen.
De witte rozen en de papavers hebben beide een grote, ronde vorm. Door deze te combineren wordt het vlak van de taart grof opgevuld, met grote vorm/kleurvlakken. Hierdoor oogt het geheel strak en compact. Het fijne trachelium (of gipskruid) is handig om de ruimtes er tussen op te vullen. Veel fijnere materialen zorgt juist voor een liefelijk, weelderig en speelser effect.
Werkwijze
Vouw het blad aan de onderkant van de taart om en zet vast met een paar krammen. De onderkant is nu niet waterdicht, let er dus op dat de taart op en waterdichte ondergrond staat, zoals glas op kunststof. De onderkant kan ook helemaal met blad bekleed worden, maar 100% waterdicht krijg je het bijna niet.
Vul daarna de bovenkant van de taart op met de bloemen. Ik heb eerst de 5 papavers geplaatst als uitgangspunt. Ze zijn speels gerangschikt en evenwichtig verdeeld maar niet geheel symmetrisch, anders krijg je zo'n dobbelsteen effect. Daarna met de rozen en wat trachelium verder opvullen en tot slot met fijne plukjes trachelium de laatste gaatjes en kiertjes vullen. Voor wat extra feestelijkheid is er in iedere papaver een parelspeldje geprikt.
De bloementaart heeft even (voor de foto's) in mijn woonkamer gestaan, daarna werd hij toch ingepakt. Het kan leuk zijn om een bloementaart samen met een mooie taartschaal cadeau te doen, maar een gewone verpakking is ook prima, veel mensen hebben tenslotte ook zelf wel een taartschaal in huis om de taart op te zetten. Ik heb een stuk karton op maat van de taart (iets groter) geknipt en bekleedt met aluminium folie, makkelijk en ziet er toch verzorgd uit. Taart er op en dan nog ingepakt met folie... een feestelijk cadeau!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten