zaterdag 28 juni 2014

Houten plantenbakken

Plantenbakken in de voortuin



Een tijdje geleden hebben we onze voortuin opnieuw ingericht: met bielzen langs de randen, een nieuw trapje naar de voordeur en grind. Dat was toen ook hoognodig en het resultaat is erg mooi. Bij die nieuwe voortuin hoorde natuurlijk ook nieuwe decoratie!
Omdat het grind mooi strak en onderhoudsvrij is, maar wel een beetje kaal en alleen maar steen, wilde ik toch graag wat aankleding met planten in de vorm van een paar plantenbakken. Ik heb toen deze witte, houten plantenbakken gekocht (Praxis). Twee grote, voor op het grote grindvlak onder het raam en een kleinere voor op het kleine vlakje naast de voordeur.


De plantenbakken waren eerst opgevuld met andere planten: in de grote stonden Margrieten (Argyranthemum frutescens) en in de kleine stonden paarse Viooltjes (Viola). Dit was echter niet zo'n goede keuze: de Margrieten hebben veel water nodig en kunnen niet zo goed tegen de zon, terwijl aan de voorkant van de woning vanaf de middag tot 's avonds laat de felle zon staat. Bovendien had ik de planten niet in de bakken ingeplant, maar in de plastic potjes in de bakken gezet, waardoor ze nog veel sneller uitdroogden en minder water konden opnemen tijdens het water geven. Het gevolg was dat de Margrieten voortdurend slap hingen en al gauw verdord waren. Niet zo mooi dus en vooral aan de voorkant, als visitekaartje van de woning, niet netjes.


Hoog tijd om wat te veranderen! In de grote plantenbakken staan nu Lavendelplantjes (Lavandula angustifolia). Lavendelplantjes zijn vaste planten, die ook winterhard zijn.
Deze staan in een grote pot gepland, de pot is in de houten bloembak geplaatst. Op de foto zie je de rand van de pot nu nog een beetje, wanneer de Lavendel plantjes wat groter en voller groeien, zal de rand bedekt worden. Het voordeel van de planten in de bloempot planten, is dat ze wel in een grote pot vol aarde staan en dus genoeg water kunnen opnemen en wortel vormen, maar dat de pot wel nog makkelijk uit de bloembak genomen kan worden. De bloembak zou wel erg zwaar en massief worden, als hij helemaal met aarde gevuld is. Bovendien zou het hout sneller gaan rotten, door vocht.
Aan de onderkant van de houten bloembakken heeft mijn man gaatjes geboord door het hout en plastic, zodat het water er uit kan lopen in plaats van op de bodem blijft staan. Dit is beter voor de planten en voorkomt houtrot.  


In de kleine plantenbak zijn ook gaatjes geboord en daar staan nu Gipskruid plantjes in (Gypsophila). Deze plantjes passen met hun fijne, witte bloemetjes mooi in de witte bloembak, samen met de witte lantaarn.

  
De voortuin ziet er nu weer mooi verzorgd uit. De plantjes zullen vanzelf nog wat voller en groter groeien, dus het zal er nog beter uit gaan zien!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten