maandag 3 oktober 2016

Herfst schaal

Herfst in het bos en in huis


Het wordt steeds vroeger donker, kouder en je zit veel meer binnen. Extra belangrijk dus, om het in huis gezellig te maken met decoratie en kaarsjes. Deze weelderig gevulde schaal past helemaal bij de herfst en is gemaakt van natuurlijke materialen.

De meeste herfstmaterialen heb ik zelf "verzameld" (opgeraapt dus) tijdens het wandelen. In het bos liggen genoeg bladeren, nootjes en dennenappels, maar ook in woonwijken is veel te vinden. Zo staan hier in de buurt veel kastanje- en eikenbomen. Door zelf materialen te zoeken, bespaar je op de kosten voor de decoratie en het is bovendien best leuk om (samen) te doen. Mijn zoontje vindt het helemaal geweldig om te helpen. We wandelen veel met onze hond Teddy, dus ik neem gewoon iedere keer een beetje mee van verschillende plaatsen.

Herfstdecoratie

Deze schaal is een echte herfstdecoratie met een heel natuurlijke uitstraling en daardoor tijdloos en klassiek. Omdat de nadruk meer op het seizoen ligt, dan op een stijl, past deze schaal eigenlijk wel in iedere inrichting. De schaal kan ook makkelijk aan eigen smaak of inrichting aangepast worden, door net wat andere materialen (kleuren) te kiezen óf (voor een minder natuurlijke maar meer moderne uitstraling) om de gedroogde herfstmaterialen met spuitverf te kleuren (zilver bijvoorbeeld)...
De natuurlijke, onbewerkte materialen met hun warme kleuren zorgen voor een echte herfstgloed. Noten, bladeren en eikels zijn echte herfstitems. Natuurlijk mogen ook pompoenen niet ontbreken, want herfst is pompoenentijd!
De schaal is overvloedig gevuld. Het geeft een mooi rijk geheel van vormen en kleuren en ziet er bovendien heel speels en nonchalant uit, maar toch zorgvuldig en in balans.
Het kan trouwens óók heel mooi zijn om de op zich al natuurlijk ogende schaal heel minimalistisch op te vullen. Het naturel hout is een mooie ondergrond en een hier en daar zorgvuldig neergelegd herfstitem (dennenappel of een paar herfstblaadjes) maakt de decoratie meteen een stuk strakker en moderner.

Gebruikte materialen

Eigenlijk kun je voor deze schaal alles gebruiken wat je net tegenkomt, zolang het bij het herfstthema past. Op straat, in het bos, in de tuin, of gewoon in de winkel! Wie zelf verzameld, moet goed opletten dat de items niet beschadigd, vies of nat zijn. Eenmaal thuis even uitspreiden op een krant of keukenrolletje en een nacht laten drogen (eventueel boven de verwarming).  

Op deze schaal liggen:

  • Pompoenen 
  • Herfstbladeren 
  • Dennenappels
  • Kastanjes (wilde)
  • Schillen van beukennootjes
  • Trosjes van hazelnoothulzen, sommige nog met noot 
  • Bootjes van palmblad
  • Reepjes berkenschors 
  • Kaneelstokje  
  • Kleine rozenbottels

Werkwijze


Wanneer alle materialen verzameld zijn, is het een kwestie van de schaal vullen. Begin met de grotere voorwerpen, zoals de bootjes, pompoenen en berkenschors. Verdeel dan de dennenappels en vul de schaal op met herfstblad. Leg dan de overige (kleinere) items er bij. Zorg voor een evenwichtige, maar speelse verdeling en vul steeds de lege plekjes en kiertjes zo goed mogelijk op. Voor een weelderig effect moet er veel vulling in, de ondergrond mag niet meer zichtbaar zijn en voorwerpen moeten zich overlappen. Knip tot slot de rozenbottels kort en steek deze (in trosjes) tussen de herfstmaterialen.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten