maandag 17 oktober 2016

Kaarsjes in een bakje

Lichtjes in het donker


De dagen worden steeds korter en het wordt buiten steeds kouder. Kaarsjes of theelichtjes geven licht en warmte, maar zorgen bovendien voor een gezellige sfeer. Het is alleen niet altijd zo makkelijk en veilig om een huis vol kaarsjes te hebben, als daar ook een kleine peuter rondloopt... Met een paar aanpassingen kan iedereen echter -veilig- genieten van een sfeervolle herfst.

Veilige decoratie

Met een ondernemende peuter in huis kan het lastig zijn om kaarsjes of andere decoratie veilig neer te zetten. Verbranden (als de kaarsjes aan zijn), in de mond steken, opeten, omvallen... Er kan veel mis gaan en een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarnaast is het zo dat kinderen ook aan de decoratie gaan en het afbreken, verplaatsen of als speelgoed gebruiken. Natuurlijk kun je ze leren dat ze er niet aan mogen gaan, maar peuters zijn toch vaak te nieuwsgierig om het te laten. Ik kan (en wil) niet de hele dag er naast staan om in te grijpen, maar ik wil ook geen risico lopen én toch wat gezellige decoratie in huis hebben staan.
Het is dus belangrijk dat decoratie veilig kan blijven staan óf dat het iets is wat overdag makkelijk weg gezet kan worden. Stevig, compact en praktisch!  Ook voor kaarsjes zijn genoeg oplossingen. Er zijn LED kaarsjes verkrijgbaar, die wel (net echt) licht geven, maar dan zonder vlam. Of wel echte theelichtjes gebruiken, maar deze, in plaats van los neer te zetten, op een dienblad of schaal te zetten, zodat het geheel overdag snel aan de kant (op een kast bijvoorbeeld) gezet kan worden, maar het 's avonds ook weer zo gepakt is. Opletten is natuurlijk toch altijd wel nodig met een peuter in huis!

Beschrijving

De basis is een metalen dienblad met hoge rand en pootjes. De hoge rand zorgt ervoor dat de kaarsjes er niet af kunnen vallen en het geheel dus makkelijk verplaatst kan worden. Het dienblad is bovendien niet erg groot, waardoor het gauw ergens neergezet kan worden en eigenlijk overal wel past. De bewerkte rand maakt het dienblad zelf erg apart en dit geeft bovendien een mooi effect als het kaarslicht hierdoor schijnt.
Ik heb drie theelichthouders gebruikt, van ongeveer gelijke grootte en hoogte, maar met verschillende vormen en materialen. Ik heb bewust drie theelichthouders of kaarsjes gekozen, in plaats van vier, om het adventskrans uiterlijk te vermijden.
De schaal is opgevuld met herfstmaterialen, voor wat extra herfstsfeer. Alweer kastanjes, beukennootjes en hazelnoten! Ik had er zo veel geraapt, zode om er niks mee te doen (of iets anders te kopen) en bovendien horen ze echt bij de herfst.
    Gebruikte materialen

De volgende materialen zijn gebruikt:

  • Metalen dienblad met hoge, bewerkte rand (in principe kan elke ondergrond gekozen worden, vanwege praktische redenen met verplaatsen liefst niet te groot en met een hoge rand)
  • Verschillende theelichthouders (boomstammetje, metaal en metallic glas)
  • Kastanjes, beukennoot schillen en hazelnoten  

Werkwijze

Het is echt super simpel om deze schaal met theelichtjes te maken. Plaats de theelichtjes op de schaal in een leuke opstelling en vul de ruimte er tussen op met de herfstmaterialen. Let wel op brandveiligheid (geen materialen uitsteken of in de buurt van de vlam)!
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten