maandag 7 juli 2014

Orchideeën eens anders

Schaal met Orchideeën - nu eens anders


In plaats van de mooie bloemen is voor dit arrangement de rest van de Orchidee gebruikt. De plant was uitgebloeid, maar met wat accessoires ziet hij er nog steeds leuk uit.


In de woonkamer heb ik eigenlijk altijd wel een, of meerdere, bloeiende Orchideeën plant(en) staan, bijna altijd witte Phalaenopsis. Ik vind het mooie planten, die zowel in de zomer als in de winter helemaal bij de sfeer passen en zowel in een moderne strakke inrichting, als in een klassieke inrichting kunnen. Met hun takken vol aparte bloemen hebben ze vaak niet meer nodig dan een leuke pot en verder ze zijn al mooi en decoratief genoeg op zich. Maar ook zónder de prachtige bloemen kunnen deze planten heel leuk zijn!Uitgebloeide orchideeën hoeven niet weggegooid te worden! Orchideeën hebben een bloei- en rustperiode (lees hier meer er over: Orchidee), dus hij gaat vanzelf weer een keer bloeien! Dan komt er in de woonkamer een nieuwe plant (met bloei) en gaat de "oude" zo lang naar boven, totdat er opnieuw knoppen in komen. Ondertussen heb ik daar al aardig wat Orchideeën planten "op voorraad" en ideaal zou het natuurlijk zijn, wanneer de planten zich onderling in bloei en rust afwisselen en opvolgen, zodat er altijd eentje bloeit en ik met mijn huidige planten kan rouleren....


Deze keer wilde ik eens wat anders met de uitgebloeide planten doen en deze decoratief verwerken in een stukje... Zonder de mooie bloemen geeft het weliswaar een heel ander effect, maar de plant op zich kan prima als basis gebruikt worden, met zijn grote, ronde bladeren. Bovendien zijn de wortels en luchtwortels ook decoratief. Ik heb de planten uit hun plastic potjes gehaald en de Orchideeën aarde (dit zijn eigenlijk meer stukjes schors en hout) tussen de wortels verwijderd, zodat de wortels en luchtwortels helemaal vrij zijn. De Orchidee heeft eigenlijk niet perse aarde nodig, in de natuur hechten zij zich ook vaak op andere bomen en laten hun wortels hier langs afhangen, daarom heeft de Orchideeën  aarde ook zo'n luchtige structuur. 

    
De Orchideeën zijn vervolgens in een witte, glazen schaal met klein opstaand randje gezet, die verder gevuld is met doorzichtige en witte glaskraaltjes. Er staan twee kleine glazen flesjes in, hier zou later ook nog altijd een bloem in gezet kunnen worden. Verder is de schaal gedecoreerd met wit-groene stoffen rozen blaadjes, houten takjes, groene zaaddozen en pitriet. Om de Orchideeën water te geven, kunnen de wortels met een plantenspuit regelmatig bespoten worden. Het is belangrijk dat de wortels niet constant in het water staan, om rotten te voorkomen. Beter kan er dus wat vaker een beetje water gegeven worden, dan in één keer heel veel.


     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten