Doopkaars met bloemstukje
De doop van een baby is een bijzondere gelegenheid, waar een doopkaars bij hoort. Door de doopkaars te versieren met bloemen, past deze helemaal bij deze feestelijke gelegenheid.
Alweer een maand geleden werd mijn lieve petekindje gedoopt. Voor mij als peettante was dit wel extra bijzonder en ik wilde natuurlijk ook graag de doopkaars opmaken met een bloemstukje. Ik maakte dit kleine, verfijnde bloemstukje en de kaars ziet daarmee meteen heel feestelijk en bijzonder uit, helemaal geschikt voor deze speciale dag!
Een versierde kaars voor bijzondere gelegeheden
Voor wie gelovig is, is het dopen een belangrijke gebeurtenis en daar hoort een doopkaars bij. Ook bij andere speciale (kerkelijke) gelegenheden wordt vaak een kaars gebruikt, zoals bij de eerste H. communie, het vormsel, maar ook het huwelijk. Door de kaars te versieren met een bloemstukje ziet deze er heel feestelijk en niet zo kaal uit. Een kaars met bloemen kan overigens ook goed voor andere gelegenheden, zoals herdenking van een sterfdag.
Het is belangrijk dat het bloemstuk niet te groot is, het gaat immers om de kaars. Ook moeten de bloemen niet te hoog of grof zijn. Verfijnde materialen en ingetogen, neutrale kleuren zijn het beste. Dit bloemstuk oogt lekker fris door de wit-groene kleur en door de gebruikte materialen oogt het romantisch en delicaat. Eenvoudig, klassiek maar toch ook helemaal van deze tijd.
Met welke materialen is het bloemstuk gemaakt?
Ondergrond
De ondergrond is een vierkant rieten bakje, met opstaande rand, precies de maat waar de metalen kaarsenhouder, een pin op voet, in past. De kaars kan eenvoudig op de pin geplaatst worden en staat zo stevig. Aangezien het bloemstuk nog vervoerd wordt en er ook in de kerk mee gelopen wordt, is het wel belangrijk dat de grote, zware kaars goed vast zit.
Bloemstuk
- Steekschuim
- Aluminiumfolie
- Witte Lysianthus grandiflora (Eustoma russelianum)
- Witte Santini met groen hart (Chrysanthemum santini)
- Witte Trachelium (Trachelium caeruleum)
Hoe maak je dit bloemstuk?
Nadat de metalen pin in het rieten bakje gezet was, heb ik dit van binnen met aluminiumfolie bekleed, tegen het lekken. De kaars kan er meteen in gezet worden.Daarna heb ik repen natte steekschuim op maat gesneden, zodat deze precies langs de kaars in het bakje passen en ingeklemd vast zitten.
Alle bloemstelen kun je kort knippen, omdat ze kort en compact in het bloemstuk gestoken worden. Met een mesje op maat aansnijden en dan recht in de steekschuim steken. Zorg voor een mooie verdeling met wat hoogteverschil voor wat meer diepte en een speelse uitstraling. Van de Lysianthus kun je niet alleen de prachtige bloemen, maar ook de kleine, dichte knopjes gebruiken. De Trachelium kun je als plukjes steken, die je splitst zodat ze niet te groot en dik worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten