donderdag 26 mei 2016

Moestuintje

Leuk, lekker en gezond


Zoals ik al eerder schreef, ben ik veel in de tuin bezig (geweest). Één van mijn tuinprojecten was/is de "moestuin", die bestaat uit diverse groente plantjes in potten.


Omdat we bijna de hele tuin betegeld hebben, met uitzondering van de twee perken met sierplanten, is het niet mogelijk om een "echte" moestuin aan te leggen. Door een aantal groenteplanten in potten neer te zetten, is het toch mogelijk om een soort van moestuin te maken (ook handig voor een kleine tuin of balkon). Het is niet mogelijk om alle soorten groente te kweken, maar je kunt toch al goed aan de slag en bovendien vragen de potten wat minder onderhoud dan een stuk grond.

In onze moestuin staan nu: verschillende soorten tomaten (cherrytomaat, trostomaat en "gewone" tomaat), komkommers, pompoen, courgette, paprika, pepers en aardbeien. Eigenlijk hoort er ook og een pot met (gemengde) kruiden, zoals Basilicum, Peterselie, Bieslook of Oregano bij.
Een deel van de plantjes heb ik zelf uit zaadjes opgekweekt. In een kweekbakje de zaden laten ontkiemen, later in een klein potje planten en als de plantjes groter zijn en genoeg wortel hebben, kunnen ze in een grote pot om gepot worden. Het is leuk om het groeiproces te volgen en je ziet je plantjes elke dag weer wat groeien... Andere plantjes heb ik als stekje gekocht en in de potten geplant.

Binnen op de vensterbank de ontkiemde zaadjes in het kweekkasje,
buiten op de vensterbank de mini plantjes in een potje 
De plantjes zijn verpot en kunnen nu groter groeien 
Natuurlijk vraagt een moestuin ook na de aanleg om de nodige aandacht. Niet alleen moeten de planten regelmatig water krijgen, maar ze hebben ook verzorging nodig. Onkruid weghalen, controleren op ongedierte, opbinden langs stokken... Bij tomatenplanten is het weghalen van de zogenaamde dieven belangrijk om later veel bloemen en dus veel tomaten aan de plant te krijgen. Lees voor meer uitleg over dieven en andere verzorgingstips ook eens dit artikel op Mooie moestuin of kijk op Moestuintips.  

De plantjes zijn al goed gegroeid!












Een eigen moestuintje is hartstikke leuk, je ziet je plantjes groeien en later ook de vruchten. Ook voor kinderen is het reuze interessant en leerzaam om het groeiproces te volgen. Mijn zoontje gaat elke dag wel even kijken hoe het met "zijn" plantjes is en hij helpt mee met de verzorging. Mijn zoontje is met zijn 21 maanden eigenlijk nog wat te klein om echt voor een plant te zorgen, maar hij vindt het reuze leuk om mee te helpen: samen water geven (hij met zijn kleine gietertje) of de blaadjes van de dieven in zijn kruiwagentje wegbrengen... Oudere kindjes kunnen natuurlijk best een "eigen" plant krijgen, waar ze zelf voor moeten zorgen. Zo leren ze ook op een leuke manier om om te gaan met verantwoordelijkheid.
Kortom een moestuintje is leuk en leerzaam, maar bovendien ook nog eens heel lekker... want straks wordt het harde werken beloond en kun je genieten van je zelf verbouwde groente en/of fruit! Dat is ook nog eens hartstikke bewust wat betreft gezondheid en milieu, want je eigen groente en fruit is natuurlijk biologisch (als je tenminste geen mest- of bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat ook helemaal niet nodig is). Daarbij is het ook nog makkelijk (je hoeft niet meer naar de winkel om groente te kopen) en zijn deze biologische groenten ook nog gratis! Mocht je te veel groenten tegelijk rijp hebben, kun je ze altijd nog inmaken of invriezen om ze later te gebruiken.
Lekker, leuk en gezond dus!!

De "moestuin" in een (zonnig) hoekje van onze tuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten