zondag 2 november 2014

Grafstukjes

Grafstukjes voor Allerheiligen


Dit weekend was het weer Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november), de dagen waarop volgens de traditie van het katholieke geloof de heiligen en de overledenen herdacht worden. Ook op plaatsen waar het geloof niet meer zo op de voorgrond staat, wordt op of rond Allerheiligen toch wat extra stil gestaan bij overleden familieleden of dierbaren. Vaak wordt er een kaarsje aangestoken en een bloemstukje of plantje naar het graf (of urn) gebracht.

Ook was dit weekend Halloween (31 oktober), een van oorsprong Amerikaans feest, wat tegenwoordig hier ook steeds populairder wordt. Bij Halloween horen typische versieringen en decoraties, zoals (uitgeholde) pompoenen, spinnenwebben, heksen en spoken. Dit jaar heb ik, vanwege de drukte met de baby, weinig aan herfst- of Halloween decoratie gedaan. Normaal leg ik overal wel wat kalebassen en siervruchtjes neer en maak met verzamelde herfstspullen, zoals kastanjes, herfstbladeren en bessen een paar arrangementen. Nu dan maar een jaartje overgeslagen...
Wel maakte ik twee grafstukje ter gelegenheid van Allerheiligen.


Dit grafstukjes is gemaakt op een graftakhouder (Oasis). Anders dan rouwbloemwerk voor een begrafenis, wat vooral op die dag/dat moment mooi moet zijn, is het de bedoeling dat een grafstukje voor langere tijd mooi blijft. Het is dus belangrijk om houdbare en weerbestendige materialen te gebruiken. Hier zijn wel verse bloemen en groen gebruikt, maar geen bloemen die kunnen "uitbloeien" en bovendien materialen die ook indrogen. Daarbij is er veel groen gebruikt, wat lang houdbaar is en mooi blijft en bovendien zowel tegen zon als kou kan.
In het grafstukjes zitten Hortensia (Hydrangea macrophylla), Sedum (Sedum spectabile), Hypericum (Hypericum inodorum), Moby Dick (Asclepias 'Moby Dick'), Leucadendron 'Safari Sunset' en Skimmia (Skimmia japonica) verwerkt en het volgende groen: Conifeer, Klimop (Hedera), Aspidistra blad en Aralia blad (Fatsia).
Veel materialen, zoals het groen, Hortenisa of Skimmia kunnen uit de tuin en/of natuur gehaald worden. 


Een grafstukje met "echte" verse bloemen, zoals rozen, ziet er natuurlijk altijd bijzonder fleurig uit. Het enige nadeel is dat zo'n stukje niet zo lang houdt en wanneer het weer tegen zit (veel regen, wind, of (nacht)vorst), zal het sowieso beschadigen. Dan moet het eigenlijk wel tijdig weggehaald worden, want een stukje met oude bloemen staat natuurlijk helemaal niet mooi en verzorgd!


Dit is een Biedermeiertje met (fel)rode en (fel)groene kleuren. Er zitten Rozen en Chrysanten in als "echte" bloemen. Vooral de rozen zijn nogal gevoelig, waardoor het stukje niet erg lang houdbaar zal zijn. Voor even staat het echter wel heel mooi op een graf!
In het stukje zijn groene bolvormige Chrysanten (Chrysanthemum), rode Rozen (Rosa 'Rodeo'), Leucadendron 'Safari Sunset', Asperagus setaceus en Appelblad (Gaultheria shallon) gebruikt.




1 opmerking:

  1. Allerheiligen... ik vind het altijd triest en word er stil van bij het bezoek aan het kerkhof, maar tegelijkertijd vind ik het ook zo mooi met al die kleurrijke bloemen op de graven.
    De grafstukjes zijn prachtig gemaakt. Het eerste zal idd wat langer blijven en heeft ook heel mooie accentkleuren. Het stukje met de rode rozen dat valt meteen op, die combinatie is prachtig.
    Fijne avond,
    groetjes, Vanessa

    BeantwoordenVerwijderen