maandag 14 april 2014

Biedermeier

Biedermeier op glazen schaal


Een biedermeier is een echte klassieker, die tijdloos en mooi blijft. Dit bloemstuk staat prachtig op tafel of op een dressoir.


De biedermeier is een bekende bloemschikking, voor boeketten en bloemstukjes. Deze schikking is altijd een halve bolvorm, waarbij meestal ook grote, ronde bloemvormen gebruikt worden. De biedermeier is in zijn klassieke vorm compact (gevuld), maar er bestaan ook zogeheten "ajour" biedermeiers, die luchtiger en met meer sprieten gemaakt worden.
De biedermeier is ontstaan tijdens de "Biedermeier periode" (1815-1848), een periode in de (Duitse) kunstgeschiedenis. Kenmerkend voor deze periode zijn huiselijkheid, gezelligheid en vriendelijke vormen.
Kijk voor meer informatie over de Biedermeier periode ook op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Biedermeier.

Het meest bekend is de gemengde biedermeier, waarbij alle bloemen op gelijke afstand van elkaar verdeeld zijn in het bloemstuk, waardoor een evenwicht ontstaat. De afzonderlijke bloemen zijn ondergeschikt aan het geheel. Andere variante zijn gegroepeerde biedermeiers of biedermeiers in ringen opgemaakt. Kenmerkend is echter altijd de halve bol vorm.

Een tijdje geleden werd de biedermeier door sommigen als ouderwets beschouwd, persoonlijk vind ik het eerder een klassieker, die altijd mooi blijft. Als boeket in een mooie vaas of zoals hier als bloemstukje, een biedermeier is chic en stijlvol! Leuk op een (glazen) schaal met een voetje. Dat staat heel mooi op bijvoorbeeld de eettafel!

   
Deze biedermeier is met de volgende materialen gemaakt:
  • Witte Roos (Rosa)
  • Witte Alstroemeria 
  • Pistache groen
Alle materialen zijn kort verwerkt, in een klein schaaltje met steekschuim. Deze schaaltjes zijn met passend rondje steekschuim verkrijgbaar, o.a. van Oasis. Hieronder staat een voorbeeld van zo'n schaaltje, al is dat niet precies het schaaltje wat ik gebruikt heb, ze zijn namelijk ook in wit verkrijgbaar.
Het voordeel van het gebruiken van het schaaltje is dat het direct op de glazen schaal geplaatst kan worden en door het opstaande randje blijft het water beter in het bakje met steekschuim. Dit is ook makkelijker naderhand met water geven. Als de biedermeier gestoken is, zie je het schaaltje bovendien niet meer. 
Je kunt ook een blokje steekschuim direct op de glazen schaal, of een andere ondergrond, bevestigen met een prikker.







1 opmerking: